Νέα κριτήρια αξιολόγησης κάμερας σε smartphone προσθέτει το DxOMark

Η διάσημη ιστοσελίδα αξιολόγησης καμερών, φακών και φωτογραφικού εξοπλισμού, DxOMark, προχώρησε σε μια αλλαγή του τρόπου σκοραρίσματος των καμερών σε smartphone. Οι δύο νέες κατηγορίες που προστέθηκαν είναι το “Night” και το “Wide“.

Τα δύο νέα κριτήρια αξιολόγησης θα μετρούν την απόδοση ενός κινητού στις βραδινές λήψεις και στις λήψεις με ευρυγώνιο αισθητήρα. Με τις κάμερες στην πλάτη όλων των smartphone να γίνονται όλο και περισσότερες, και με το night mode να γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστικό, η αλλαγή αυτή έμοιαζε επιβεβλημένη.

 DxOMark Camera Scores 01
βραδινή λήψη

Για την βαθμολογία της κατηγορίας Night, το DxOMark θα δοκιμάζει τις συσκευές σε φωτισμό 0 και 20 lux. Αν ένα κινητό εξοπλίζεται με εξειδικευμένο night mode, θα δοκιμάζεται και αυτό. Για το κομμάτι του wide βαθμού, η εταιρία αξιολόγησης θα τραβά φωτογραφίες σε καλό φωτισμό και διαφορετικά εστιακά μήκη. Οι φωτογραφίες θα εξετάζονται για τυχόν λάθη σε τομείς όπως παραμορφώσεις ή απώλεια λεπτομέρειας και χρώματος, στη μετάβαση από το ένα μήκος στο άλλο.

Οι αλλαγές αυτές είναι λογικό να επηρεάσουν τα σκορ όσων συσκευών έχουν ήδη δοκιμαστεί με τα παλιά κριτήρια. Γι’ αυτό το DxOMark αναπροσάρμοσε την βαθμολογία των 13 πρώτων συσκευών στη σχετική λίστα. Συνολικά καλύτερο camera phone, σύμφωνα πάντα με το DxOMark, είναι το Samsung Galaxy Note 10+ 5G, με την νέα του βαθμολογία να είναι 126 πόντοι. Ένας μόνο πόντος το χωρίζει από το δεύτερο, Huawei P30 Pro.

DxOMark Camera Scores 02

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον. όμως, έχουν τα σκορ στις επιμέρους κατηγορίες, ιδιαίτερα στις καινούργιες. Στο night κομμάτι νικητής δεν υπάρχει. Στην κορυφή της λίστας υπάρχει τριπλή ισοβαθμία μεταξύ Huawei P30 Pro, Samsung Galaxy Note 10+ 5G και Samsung Galaxy S10 5G. Στον τομέα των wide λήψεων, νικητής αναδεικνύεται το Samsung Galaxy Note 10+ 5G, με τον ανταγωνισμό να απέχει αρκετά από αυτό.

Εδώ φυσικά να πούμε πως το DxOMark είναι μόνο ένα από τα μέσα που εξετάζουν τη φωτογραφία ενός smartphone και τα ευρήματά του δεν είναι απόλυτα. Η γενική του κατάταξη δεν λέει ποτέ όλη την αλήθεια καθώς η συνολική απόδοση ενός smartphone δεν μπορεί εύκολα να συνοψιστεί σε ένα μόνο νούμερο. Το σκορ των επιμέρους κατηγοριών και η ανάλυση πίσω από κάθε βαθμό έχει μεγαλύτερη αξία. Το γενικό σύνολο είναι απλώς μια καλή ένδειξη και όχι απαραίτητα απόδειξη για τις φωτογραφικές δυνατότητες ενός smartphone.

Sony