Η DHL αρνήθηκε να παραδώσει φάρμακο για καρκινοπαθή ζωντανό για 50€…

Μόλις πριν λίγες μέρες ζήσαμε ένα απίστευτο περιστατικό με δέμα προερχόμενο από Αμερική με DHL και που έτυχε να περάσει από δειγματοληπτικό έλεγχο στα κεντρικά της DHL στα Σπάτα. Αγοράσαμε λοιπόν από το eBay ένα συγκεκριμένο φάρμακο που είναι δυσεύρετο στην Ελλάδα με βασικό σκοπό να βοηθήσουμε ένα ζωντανό που υπέφερε από καρκίνο.

Όταν έφτασε το δέμα στην DHL στα Σπάτα μας τηλεφώνησε η εταιρεία για να μας ενημερώσει ότι πρέπει να πληρώσουμε 50€ μόνο για την διαδικασία εκτελωνισμού, δηλαδή γι’ αυτά τα 5-10 λεπτά που θα χρειαστεί συνολικά ο υπάλληλος για να υπολογίσει δασμούς, ΦΠΑ και να στείλει τα σχετικά email.

DHL Express τελωνείο

Στείλαμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα που ζητήθηκαν, αλλά μέχρι και υπεύθυνη δήλωση για το πως ακριβώς πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε το περιεχόμενο του πακέτου. Έτσι μπορεί να λέει ο κανονισμός, αλλά πραγματικά μας φάνηκε υπερβολικό να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση για το πως πρόκειται να χρησιμοποιηθεί κάτι που έχεις αγοράσει.

Όπως καταλαβαίνεται μιλάμε για πολλά προσωπικά και ευαίσθητα δεδομένα οπότε στην επικοινωνία που είχαμε με την DHL μέσω email ζητήσαμε 2 φορές να μας ενημερώσουν πως ακριβώς τα προφυλάσσουν με βάση τον Ευρωπαϊκό κανονισμό GDPR. Και τις 2 φορές μας αγνοήσαν χωρίς καμία απολύτως απάντηση, μόνο τα 50€ ήξεραν να ζητήσουν… Για να μας ενημερώσει η εταιρεία πως προφυλάσσει τα προσωπικά μας δεδομένα έπρεπε να στείλουμε email παραπόνων στα κεντρικά στη Γερμανία για να μας καλέσει το αντίστοιχο τμήμα πληροφορικής της DHL εδώ στην Ελλάδα…

Δυστυχώς εδώ στη γειτονιά βοηθάμε αρκετά ζωντανά και αν ήταν να μοιράζουμε πενηντάρικα στη κάθε DHL λες και είναι μαρουλόφυλλα δεν θα είχαμε ούτε για να φάμε. Οπότε όταν προωθήσαμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα, αρνηθήκαμε την πληρωμή της DHL που ήταν 50€, διότι είχαμε ήδη πληρώσει κατά την αγορά του προϊόντος τα έξοδα μεταφοράς με DHL Express τα οποία δεν ήταν λίγα και ζητήσαμε να πληρώσουμε μόνο ότι αντιστοιχεί σε ΦΠΑ και δασμούς.


Νομίζω δεν χρειάζεται να μακρηγορώ άλλο. Η DHL ενώ γνώριζε ότι το πακέτο προορίζεται για άρρωστο ζωντανό, επέλεξε να προωθήσει πίσω στην Αμερική το φάρμακο. Το ζωντανό απεβίωσε στις 24/12/2022, ενώ αν η DHL δεν ζήταγε “αέρα” και είχε κάνει την δουλειά της, θα είχαμε παραλάβει το φάρμακο στις 20/12/2022 και το ζωντανό αυτή την στιγμή, ενδεχομένως, μπορεί και να ζούσε.