Devolo Magic 2 Review: Η απόλυτη λύση δικτύωσης για το σπίτι

Όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενο review, ένα powerline συστήματα είναι η καλύτερη λύση βελτίωσης του οικιακού δικτύου internet. Αυτό γιατί μπορούμε μέσα από τις πρίζες του σπιτιού να έχουμε σταθερό ίντερνετ σε όλους του χώρους. Αντί να τραβήξουμε καλώδιο έχουμε ένα powerline adapter. Το Devolo Magic 2 όμως πάει ένα βήμα παραπέρα, προσφέροντας mesh δίκτυο μεταξύ όλων των σταθμών του δικτύου. Τί είναι όμως το mesh και πως δουλεύει το Devolo Magic 2; Πάμε να το δούμε μέσα από το αναλυτικό μας review.

Devolo Magic 2 – Unboxing

Devolo Magic 2 Unboxing Starter Kit

Θα ξεκινήσουμε με το καθιερωμένο unboxing. Το Starter kit περιλαμβάνει δύο adapters, ένα καλώδιο ethernet και τις απαραίτητες οδηγίες χρήσης. Το Devolo Magic LAN είναι ο αντάπτορας που θα συνδεθεί με το ήδη υπάρχων modem router σας. Ο Magic WiFi αντάπτορας είναι αυτός που θα τοποθετηθεί στο σημείο του σπιτιού που τον χρειάζεστε.

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες το Magic LAN έχει μόνο μία σύνδεση ethernet για να πάρει την σύνδεση από το modem. Το Magic WiFi σας δίνει δύο εξόδους Gigabit Ethernet, αλλά και WiFi spot στο σημείο που θα τοποθετηθεί. Η Devolo μας έστειλε ακόμα ένα Magic WiFi adapter για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το mesh δίκτυο που θα δημιουργήσουμε.

Devolo Magic 2 Unboxed

Devolo Magic 2 – Setup

Το setup είναι πολύ εύκολο. Αφού συνδέσετε το Magic LAN με Ethernet στο modem router, συνδέετε και τον Magic WiFi στην πρίζα που το χρειάζεστε. Οι δύο συσκευές θα συγχρονιστούν αυτόματα και στο Magic WiFi θα δημιουργηθεί ένα νέο hotspot με δικό του όνομα και κωδικό. Αυτό που ενδείκνυται να κάνετε όμως είναι να συνδέσετε το Devolo Magic 2 WiFi με WPS στο router σας. Κάνοντας το αυτό το Magic WiFi θα αντιγράφει το όνομα του δικτύου και τον κωδικό. Έτσι όλες οι ήδη υπάρχουσες συσκευές σας θα συνδέονται αυτόματα. Με τον ίδιο τρόπο (WPS) συνδέεται και τους έξτρα αντάπτορες που μπορείτε να προμηθευτείτε, επεκτείνοντας έτσι και το mesh δίκτυο σας.

Devolo Magic 2 Mesh WiFi

Η διαφορά ενός mesh δικτύου είναι πως οι συσκευές (smartphone π.χ.) μιλάνε αυτόματα με την κοντινότερη βάση του πλέγματος (mesh) και ανταλλάσσουν δεδομένα αμφίδρομα χωρίς να πρέπει το σήμα να περάσει από όλους τους σταθμούς μέχρι το router. Ακόμα, οι συσκευές περνούν αυτόματα από τον ένα σταθμό στον άλλο όταν μετακινείστε, χωρίς να αλλάξει η συνδεσιμότητα ή να σας “πετάξει” έξω για να συνδεθεί σε άλλη βάση.

Αν πάντως βασιστείτε στην εφαρμογή τότε μην ελπίζετε και πολλά. Όσο και αν προσπαθήσαμε δεν καταφέραμε να κάνουμε το Devolo home network app να αναγνωρίσει τις συσκευές μας για να μας βοηθήσει να τις ρυθμίσουμε καλύτερα. Ευτυχώς που η χειροκίνητη σύνδεση είναι απροβλημάτιστη.

Devolo Magic 2 – Αποτελέσματα

Στις εικόνες θα δείτε μερικά παραδείγματα για τις ταχύτητες στο χώρου μου. Από τα περίπου 52down/9,5up Mbps που πιάνω δίπλα στο router, η ταχύτητα που έχω στο μπαλκόνι χωρίς το Devolo Magic 2 πέφτει στα 8,9down/2,7up Mbps. Η διαφορά στην ταχύτητα είναι χαώδης, ενώ και το σήμα δεν είναι καθόλου σταθερό.

Χρησιμοποιώντας τώρα το Devolo Magic 2 η ταχύτητα που έχω στα διάφορα σημεία του σπιτιού είναι πολύ κοντά σε αυτή δίπλα στο router με την εμβέλεια φυσικά να είναι εξαιρετική. Στο μπαλκόνι και πάλι, η ταχύτητα στο SpeedTest με τη χρήση του Devolo Magic 2 είναι 48,5down/9,25up Mbps. Άρα έχουμε μία μικρή πτώση στην ταχύτητα και μία μικρή άνοδο στο ping.

Ακόμα και έτσι, η διαφορά είναι πολύ σημαντική σε σχέση με πριν ή ακόμα και με την χρήση repeater. Αν έχετε χρησιμοποιήσει extender τότε θα καταλάβετε αμέσως τη διαφορά σε σχέση με το Devolo Magic 2. Οι μικρές διαφορές σε ταχύτητα και ping δεν δημιουργούν ουσιαστικά κάποιο προβλήματα. Ακόμα, λόγω του mesh δικτύου, δεν υπάρχουν καθόλου αποσυνδέσεις. Η συσκευή σας μεταπηδάει από τον ένα σταθμό στον άλλο χωρίς να το καταλαβαίνετε ή να σας επηρεάζει. Έτσι θα μπορείτε να συνεχίζετε απρόσκοπτα ότι και να κάνετε ακόμα και αν κινείστε μέσα στο χώρο.

Αντίθετα, με χρήση extender, δεν ήταν λίγες οι φορές που κατά τη διάρκεια μίας βίντεο κλήσης στο viber η κλήση διακόπηκε γιατί το κινητό πέρναγε από το ένα δίκτυο στο άλλο, και αποσυνδεόταν από το WiFi. Με το Devolo Magic 2 τα φαινόμενα αυτά εξαλείφονται και έχετε μία πραγματικά απρόσκοπτη εμπειρία χρήσης ίντερνετ.

Devolo Magic 2 WiFi Adapter in Use

Και μην ξεχνάμε πως το Devolo Magic 2 μας δίνει και δύο θύρες Gigabit Ethernet. Αυτές είναι ιδανικές για συσκευές όπως μια smart TV η μία κονσόλα οι οποίες δεν μετακινούνται και εκμεταλλεύονται καλύτερα μια ενσύρματη σύνδεση. Και όλα αυτά χωρίς να καλύψουμε τις πρίζες μας αφού οι αντάπτορες του Devolo Magic 2 έχουν ενσωματωμένες πρίζες.

Devolo Magic 2 – Συμπεράσματα

Το Devolo Magic 2 μας άφησε απόλυτα ικανοποιημένους. Κάνει τέλεια ότι υπόσχεται και δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε κάτι άλλο. Είναι προφανές ότι οι συσκευές powerline είναι οι καλύτερες για επέκταση του δικτύου μας και το Devolo Magic 2 έρχεται να χτίσει πάνω στα ήδη υπάρχοντα προϊόντα της Devolo. Προσφέρει αυτή την στιγμή την κορυφαία και πληρέστερη λύση για να έχουμε όχι μόνο την καλύτερη ενσύρματη σύνδεση αλλά και την καλύτερη ασύρματη σύνδεση, μέσω του mesh δικτύου. Η ελάχιστη αύξηση του ping είναι μία πολύ μικρή θυσία σε σχέση με την πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια αλλά και σταθερότητα δικτύου που αποκομίζουμε.

Devolo Magic 2 Adapters

Το μόνο πραγματικά αρνητικό είναι η τιμή του. Όπως ανακοίνωσε η Devolo στην IFA 2018, το Devolo Magic 2 WiFi Starter Kit θα κοστίζει 199€. Το ποσό φυσικά είναι πολύ μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη λύση επέκτασης δικτύου, αλλά καμία δεν προσφέρει το σύνολο χαρακτηριστικών του Devolo Magic 2. Αν σκοπεύατε για παράδειγμα να επενδύσετε σε ένα high end WiFi Modem Router, τότε η λύση της Devolo αποτελεί μία πολύ καλή εναλλακτική. Αν η Devolo βελτιώσει και το Android app της τότε δεν θα έχουμε απολύτως κανένα παράπονο.

Sony