Πήρα ChromeBook Laptop! Γιατί όμως;

Όταν εξαρτάσαι από τον υπολογιστή, πρέπει να είναι εκεί όταν τον χρειάζεσαι, ειδικά για τις μικρές καθημερινές διεργασίες. Αυτό ακριβώς είναι το μειονέκτημα των Windows: πολλές φορές, δεν είναι εκεί όταν τα χρειάζεσαι. Αυτό συμβαίνει γιατί στα Windows:

 • Τα updates διαρκούν ώρες, είναι συχνά και μερικές φορές δεν σε ρωτάνε πριν ξεκινήσουν
 • Αν δεν είσαι προχωρημένος χρήστης, η πιθανότητα να πάρεις ιό είναι πολύ μεγάλη
 • Περίπου μια φορά τον χρόνο θέλουν φορμάτ, που σημαίνει χαμένος χρόνος για άλλη μια φορά ή ακόμα και χρήμα
 • Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σου έρθει ένα blue screen of death!
 • Πρέπει να ασχολείσαι με το λογισμικό προστασίας και πολλά άλλα

Όλα τα από πάνω είναι σίγουρα αρκετός χαμένος χρόνος, αν όμως είχες Chromebook τίποτα από αυτά δεν θα σε απασχολούσε. Τα πράγματα φυσικά δεν είναι τόσο απλά, γιατί με ένα Chromebook μπορείς να κάνεις λιγότερα πράγματα από ό,τι με έναν υπολογιστή με Windows ή Mac OS.

Τι είναι τα ChromeBook;

Πρόκειται για κανονικά laptops με τη διαφορά ότι δεν έχουν Windows, αλλά το Chrome OS της Google, το οποίο είναι βασισμένο στον πυρήνα του Linux και χρησιμοποιεί τον Google Chrome browser για να εκτελέσει τις πιο πολλές διεργασίες του.

Οι πιο πολλές λειτουργίες του εξαρτώνται από το ίντερνετ και τις δεκάδες δωρεάν υπηρεσίες της Google, οι οποίες παρέχουν μια πιο πλούσια εμπειρία. Ένα Chromebook μπορεί να μην κάνει τα πάντα, αλλά αυτά που μπορεί να κάνει, τα κάνει άψογα!

Κάποια ChromeBooks υποστηρίζουν Play Store που σημαίνει πως μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε χιλιάδες αξιόλογες εφαρμογές όπως αυτές που έχει το κινητό σου. Εδώ όμως θέλει λίγη προσοχή, καθώς δεν είναι όλες οι εφαρμογές προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ChromeBooks.

Με ένα Chromebook μπορείς να παίξεις διάφορα παιχνίδια, να πλοηγηθείς στο ίντερνετ γρήγορα, να πάρεις σημειώσεις, να εγκαταστήσεις το Gimp για επεξεργασία εικόνας, να δεις τα email σου, να δεις βίντεο, να επεξεργαστείς αρχεία κειμένου και πολλά άλλα.

Γιατί ξεχωρίζουν;

 1. Είναι εύκολα στη χρήση για αρχάριους χρήστες
 2. Ειναι πιο οικονομικά, αφού το Chrome OS παρέχεται δωρεάν
 3. Μέχρι και τα πιο οικονομικά Chromebooks με κόστος κοντά στα 150 ευρώ ανοίγουν σε δευτερόλεπτα και είναι γρήγορα
 4. Δεν χρειάζονται συντήρηση και φορμάτ
 5.  Αναβαθμίζονται από την Google για 5 χρόνια και δεν χρειάζονται λογισμικό προστασίας από ιούς
 6. Μεγαλύτερη αυτονομία

chrome os

Τι δεν μπορεί να κάνει ένα ChromeBook;

 • Δεν μπορεί να τρέξει βαριά προγράμματα όπως για επεξεργασία βίντεο και προγράμματα των Windows.
 • Δεν μπορεί να τρέξει παιχνίδια για Windows και δεν υπάρχει steam π.χ. μόνο μερικά από το Play Store του Android.

Αυτά είναι τα μεγαλύτερα μειονεκτήματά του. Χρήστες όμως με τέτοιες ανάγκες είναι λίγοι και είναι πολύ πιθανό ένα ChromeBook να μπορεί να σου λύσει τα χέρια και να μην το ξέρεις ή και να γίνει ο δεύτερος υπολογιστής σου.

Leave a Reply

Mην καταχωρείτε προσωπικά δεδομένα στα πεδία.

3 Comments

 1. Φίλε sorry που θα στο χαλάσω αλλά ούτε format χρειάζονται κάθε χρόνο. Ούτε τα updates γίνονται μόνα τους. Αυτά δε, που χρειάζονται ώρες, ειναι 1 καθε 7μηνο. Και ούτε χρειάζεται ειδίκευση στα antivirus… Το Windows defender είναι μια χαρά.

  ΟΚ καλά τα chromebook… Αλλά δε θα βγάλουμε σκαρτη και τη φεραρι επειδη το σμαρτακι παρκάρει εύκολα….

  Φιλικά πάντα!!

  1. ΧαΧα, το έθεσες πολύ ωραία!
   “Εξαρτώμαι” και χρησιμοποιώ 2 λειτουργικά συστήματα εδώ και πολλά χρόνια για την δουλειά μου. Windows, Ubuntu και τώρα Chrome OS. Με τα 2 πρώτα πάντα χάνω χρόνο πολλές φορές για την σωστή συντήρηση τους.
   Έχει να κάνει ξεκάθαρα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη, που προσωπικά το 80% των αναγκών μου τις καλύπτει το chrome os.
   Με το smart στη Πόλη μπορεί να γλιτώνεις και μία ώρα την ημέρα σε σύγκριση με την Ferrari, και για κάποιους αυτό αρκεί για να το κάνει καλύτερο…

  2. Όπως το βλέπει κανείς, φεράρι για σένα πόνι για μένα.
   Βαριά για φεράρι με απαίτηση μηχανής τεραστίων κυβικών για να ανταπεξέλθει και να τραβήξει όλο το βάρος, αρρωσταίνουν εύκολα όπως καλά λέει ο φίλος Μάνος και ας πιστεύεις ότι η άμυνα του μόνο αρκεί, είναι μία ψευδαίσθηση κατ’εμέ, με χίλια 2 προβλήματα και με χειριστή που θα πρέπει να είναι εξειδικευμένος στην χρήση και στο να το σετάρει, όπως για παράδειγμα να χρησιμοποιεί το 100% της σύνδεσης ίντερνετ και όχι το 20% που είναι ρυθμισμένο από την μάνα του, εάν φυσικά έχεις τα ακριβά pro και σου δίνουν την δυνατότητα.
   Έχουν καλά τα παράθυρα, δεν το αμφισβητώ αλλά φεράρι κατά την άποψή μου σε καμία περίπτωση.
   Να πεις φεράρι το αντρόιτ να συμφωνήσω λόγο του ότι είναι πράγματι ελαφρύ και συγκριτικά με τα παράθυρα είναι οι κουρτίνες οι διάφανες μπροστά τους.
   Γνώμη μου πάντα και φυσικά πάντα στα πλαίσια του διαλόγου, θα συμφωνήσω με τον Μάνο για ακόμα μία φορά.
   Θα τονίσω επίσης, ότι τα προγράμματα εδώ είναι πάμφθηνα μπροστά στα παράθυρα που και αυτό μετράει.
   Φιλικά, Κώστας