Νέα ψηφιακή κάμερα βλέπει και στο αόρατο φάσμα!

Συντάκτης άρθρου Αντώνης Μπόκολος

Δημιουργήθηκε μια νέα κάμερα που μπορεί να “δει” στο ορατό, το υπεριώδες και το υπέρυθρο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα ταυτόχρονα! Ερευνητές του Ινστιτούτου Φωτονικών Επιστημών (ICFO) στην Ισπανία, με επικεφαλής τον Έλληνα καθηγητή Γεράσιμο Κωνσταντάτο, κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν αισθητήρα εικόνας CMOS, αποτελούμενο από γραφένιο. Πρόκειται για ένα “εξωτικό” υλικό, το οποίο ουσιαστικά είναι μια μεμβράνη άνθρακα, με πάχος μόλις ενός μορίου!

κάμερα CMOS γραφένιο
Το τσιπάκι CMOS με ενσωματωμένο γραφένιο

Οι ιδιότητες αυτής της κάμερας θα είναι η δυνατότητα νυχτερινής όρασης και φασματοσκοπίας σε πραγματικό χρόνο. Αυτές οι δυνατότητες θα βοηθήσουν στην οδήγηση σε νυκτερινό δρόμο, αλλά θα μπορεί και να αναλύει την ποιότητα στα προϊόντα π.χ σε ένα supermarket.

Φυσικά, οι φωτογραφίες που θα τραβάει  την νύχτα δεν θα χρειάζονται φλας. Οι ερευνητές ακόμα υποστηρίζουν ότι με την χρήση του γραφενίου θα καταφέρουν να φτιάξουν αισθητήρα με το ίδιο μέγεθος, αλλά με ανάλυση πάνω από 100 megapixels!

Ο νέος αισθητήρας από γραφένιο είναι εύκολος και φθηνός στην κατασκευή του σε συνθήκες δωματίου, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι δυνατό να παραχθεί βιομηχανικά με χαμηλό κόστος.

Η σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο διεθνώς περιοδικό φωτονικής «Nature Photonics».

κάμερα CMOS γραφένιο
I can only show you the door...