Apple: Παρουσίασε τα νέα M1 Pro και M1 Max SoC με εντυπωσιακές επιδόσεις

Πριν λίγες ώρες, ολοκληρώθηκε το event της Apple στο οποίο είδαμε τα δύο νέα SoC της εταιρίας που βασίζονται σε ARM αρχιτεκτονική. Τα M1 Pro και M1 Max έρχονται δίπλα στο M1 που γνωρίσαμε τον περασμένο Νοέμβριο και οι επιδόσεις τους εντυπωσιάζουν.

M1 Pro Announcement

Οι επεξεργαστές των νέων SoC έχουν έως και 70% καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με αυτές του M1. Ακόμη πιο εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις στον τομέα των γραφικών, με το M1 Pro να έχει δύο φορές πιο ισχυρό chip γραφικών σε σχέση με τον πρώτο M1. Αντίστοιχα το M1 Max έχει 4 φορές πιο ισχυρο chip γραφικών, πλησιάζοντας -και ξεπερνόντας- επιδόσεις αυτόνομης κάρτας γραφικών. Εξίσου σημαντική είναι η αύξηση και στον τομέα του bandwidth της μνήμης με το M1 Pro να αγγίζει τα 200GB/s με υποστήριξη για μνήμη έως 32GB. Ο M1 Max τερματίζει στα 400GB/s, νούμερο 6 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με το M1 και υποστήριξη έως 64GB.

Η Aple υπόσχεται πως τα δύο SoC της αποδίδουν το ίδιο είτε χρησιμοποιούν μπαταρία είτε είναι συνδεδεμένα στο ρεύμα. Κατασκευασμένος στα 5nm ο M1 Pro προσφέρει 1.7 φορές καλύτερη απόδοση σε σχέση με ένα τελευταίας τεχνολογίας 8 πύρηνο επεξεργαστή για laptop, διατηρώντας ίση κατανάλωση. Όσον αφορά την κορυφαία επίδοσή του, την φτάνει καταναλώνοντας 70% λιγότερη ενέργεια. Όπως είναι λογικό η GPU του M1 Pro διαλύει τις ενσωματωμένες κάρτες γραφικών των mobile επεξεργαστών, με έως και 7 ταχύτερες ταχύτητες.

Όπως είναι λογικό, τα δύο νέα SoC δεν προορίζονται για gaming, κυρίως λόγω του macOS, όμως οι επιδόσεις τους, σε συνδυασμό με την κατανάλωσή τους, πρέπει να κάνουν τις Intel και AMD να ντρέπονται. Χαρίζουν υψηλές επιδόσεις, ειδικά στην περίπτωση που κάποιος ασχολείται με επεξεργασία βίντεο ή φωτογραφιών, με αυτονομία που μπορεί να αγγίξει έως και 20 ώρες. Τα νέα Macbook Pro στις 14 και 16 ίντσες έρχονται σε εκδόσεις με τα νέα M1 Pro και M1 Max SoC

Φυσικά, το ότι επαινούμε τις επιδόσεις των νέων SoC δεν σημαίνει πως συμφωνούμε με την τιμολογιακή πολιτική ή άλλες επιλογές της Apple.

I can only show you the door...