H Xiaomi διέγραψε ψηφοφορία που έδειχνε σαφή υπεροχή του Android One έναντι του MIUI

Σε μια άκρως απογοητευτική κίνηση προέβη η Xiaomi στον επίσημο Twitter λογαριασμό της. Πριν μερικές μέρες, η Xiaomi έτρεξε μια δημόσια ψηφοφορία για να δει τι προτιμούν οι ίδιοι οι ακόλουθοι της Xiaomi: το Android One (δηλαδή stock Android) ή το MIUI, που φοράνε όλα τα κινητά της Xiaomi εκτός από το Xiaomi Mi A1;

Όπως είναι απολύτως λογικό, περιμέναμε όλοι το αποτέλεσμα να είναι υπέρ του MIUI, αφού οι χρήστες και οι οπαδοί της Xiaomi το συνήθισαν με το καιρό και, πλέον, αρκετοί από αυτούς δεν μπορούν να το αλλάξουν. Δυστυχώς όμως για τη Xiaomi, τα πράγματα είχαν διαφορετική τροπή και τελικά η ψηφοφορία κατέληξε να είναι υπέρ του Android One και όχι του MIUI!

Στη συνέχεια προέβη στην εξευτελιστική κίνηση για την ίδια, να διαγράψει τη δημοσίευση που περιείχε την ψηφοφορία, αλλά και το αποτέλεσμά της.

Android one ή miui

Ας δούμε όμως τα πράγματα από μια πιο διαφορετική οπτική γωνία, τη δική μου στην προκειμένη. Γιατί η κάθε εταιρεία μπαίνει σε έξτρα έξοδα ώστε να κατοχυρώσει και να αναπτύξει ένα δικό της UI; Θα ήταν αρκετά πιο εύκολο για την εκάστοτε εταιρεία απλώς να έχει stock Android, σωστά; Παρακάτω θα σας περιγράψω μερικούς από τους λόγους που υπάρχουν τόσα διαφορετικά UI και φυσικά τον απώτερο σκοπό του MIUI.

  1. Για να εξαρτηθεί ο χρήστης από αυτό και να νομίζει πως δεν μπορεί να αλλάξει πλέον UI και οι επόμενες αγορές να είναι και πάλι από την ίδια εταιρεία.
  2. Για να συλλέγει περισσότερα δεδομένα για τον χρήστη όχι μόνο η Google, αλλά και ο κατασκευαστής του κάθε UI.
  3. Απώτερος σκοπός φυσικά είναι η αύξηση των εσόδων, δηλαδή το χρήμα.
  4. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως UI = marketing(;)

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα πρέπει να εκτιμάτε περισσότερο εταιρείες που προσφέρουν stock UI στις συσκευές τους και δεν προσπαθούν να σε “δέσουν χειροπόδαρα” με αυτές. Καλώς ή κακώς, πολλές εταιρείες όπως η Xiaomi οφείλουν ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Android για αυτό που έχουν φτάσει να είναι σήμερα.

android one ή miui

από

Asus ZenFone 8 Android