H Xiaomi διέγραψε ψηφοφορία που έδειχνε σαφή υπεροχή του Android One έναντι του MIUI

Σε μια άκρως απογοητευτική κίνηση προέβη η Xiaomi στον επίσημο Twitter λογαριασμό της. Πριν μερικές μέρες, η Xiaomi έτρεξε μια δημόσια ψηφοφορία για να δει τι προτιμούν οι ίδιοι οι ακόλουθοι της Xiaomi: το Android One (δηλαδή stock Android) ή το MIUI, που φοράνε όλα τα κινητά της Xiaomi εκτός από το Xiaomi Mi A1;

Όπως είναι απολύτως λογικό, περιμέναμε όλοι το αποτέλεσμα να είναι υπέρ του MIUI, αφού οι χρήστες και οι οπαδοί της Xiaomi το συνήθισαν με το καιρό και, πλέον, αρκετοί από αυτούς δεν μπορούν να το αλλάξουν. Δυστυχώς όμως για τη Xiaomi, τα πράγματα είχαν διαφορετική τροπή και τελικά η ψηφοφορία κατέληξε να είναι υπέρ του Android One και όχι του MIUI!

Στη συνέχεια προέβη στην εξευτελιστική κίνηση για την ίδια, να διαγράψει τη δημοσίευση που περιείχε την ψηφοφορία, αλλά και το αποτέλεσμά της.

Android one ή miui

Ας δούμε όμως τα πράγματα από μια πιο διαφορετική οπτική γωνία, τη δική μου στην προκειμένη. Γιατί η κάθε εταιρεία μπαίνει σε έξτρα έξοδα ώστε να κατοχυρώσει και να αναπτύξει ένα δικό της UI; Θα ήταν αρκετά πιο εύκολο για την εκάστοτε εταιρεία απλώς να έχει stock Android, σωστά; Παρακάτω θα σας περιγράψω μερικούς από τους λόγους που υπάρχουν τόσα διαφορετικά UI και φυσικά τον απώτερο σκοπό του MIUI.

 1. Για να εξαρτηθεί ο χρήστης από αυτό και να νομίζει πως δεν μπορεί να αλλάξει πλέον UI και οι επόμενες αγορές να είναι και πάλι από την ίδια εταιρεία.
 2. Για να συλλέγει περισσότερα δεδομένα για τον χρήστη όχι μόνο η Google, αλλά και ο κατασκευαστής του κάθε UI.
 3. Απώτερος σκοπός φυσικά είναι η αύξηση των εσόδων, δηλαδή το χρήμα.
 4. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως UI = marketing(;)

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα πρέπει να εκτιμάτε περισσότερο εταιρείες που προσφέρουν stock UI στις συσκευές τους και δεν προσπαθούν να σε “δέσουν χειροπόδαρα” με αυτές. Καλώς ή κακώς, πολλές εταιρείες όπως η Xiaomi οφείλουν ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Android για αυτό που έχουν φτάσει να είναι σήμερα.

android one ή miui

από

Αφήστε μια απάντηση

Τα email δεν δημοσιεύονται. Ανορθόγραφα σχόλια, με κεφαλαία ή εκτός θέματος διαγράφονται.

3 Σχόλια

 1. Σε ευχαριστώ φίλε Κώστα, ευτυχώς που έχουμε και κανά αναγνώστη σαν και σένα και παίρνουμε δύναμη!

  Για την ημερομηνία εγώ τουλάχιστον που είμαι σε stock τη βλέπω στην οθόνη ξεκλειδώματος, αλλά αν θέλεις βάζεις και widget στην επιφάνεια εργασίας,, όπως και να ‘χει όμως το UI είναι και αυτό μια συνήθεια.

  Για τις ROM (lineage,custom από χρήστες) όσο περνάει ο καιρός σχηματίζω αρνητική γνώμη γιατί δυστυχώς με το Android είναι δύσκολο να γνωρίζεις τι πρόσβαση έχει ο developer στη ROM και τι πληροφορίες παίρνει και προφανώς κάνεις δεν μπορεί να του κάνει τίποτα γιατί έτσι πάει με τις ROM, είναι με ευθύνη του χρήστη.

  Οπότε, τουλάχιστον για μένα που κάνω και ebanking προτιμώ να με παρακολουθεί η Google σχετικά ανώνυμα και να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Ένας λόγος που προτιμώ stock είναι και αυτός, καλύτερα να σε παρακολουθεί ένας και καλός που δεν μπορείς να το αποφύγεις παρά ο κάθε Κινέζος και η Google μαζί.

  1. Φίλε Μανώλη η αλήθεια πρέπει να λέγεται, έτσι είναι και χαίρομαι πολύ εάν μπορώ και δίνω αυτό το κάτι τι, έστω και λίγο.
   Α, ναι ε; άρχισαν τα όργανα με τις ρομ;
   Θα το φάνε το κεφάλι τους αυτοί της lineage αν και προτιμώ τις aosp, πάντα τις προτιμούσα έναντι των cyanogen κλπ.
   Για δώσε και κανένα τέτοιο στοιχείο στα νέα στο σάιτ να ενημερωνόμαστε γιατί δεν το είχα πάρει χαμπάρι, το ξέρεις;
   Τώρα φοράω την aosip όπου i=illusion.
   Κοίτα, προγραμματιστής δεν είμαι αλλά ένα κινητό το οποίο στην αρχική του οθόνη, μπάρα εννοώ δεν έχει την ημερομηνία, είναι κατ’εμέ λειψό.
   Τι σκατά κινητό είναι ρε φίλε, όταν υποτίθεται ότι σε εξυπηρετεί και σου κάνει την ζωή πιο εύκολη όταν πρέπει να φεύγεις από όπου είσαι για να δεις τι ημέρα είναι η την ακριβή ημερομηνία.
   Όταν τα πιο απλά πράγματα δεν μπορεί να σου τα προσφέρει είναι σκατά.
   Σου βάζουν μέσα παπάδες που δεν τα δουλεύεις και τα πιο απλά πράγματα λείπουν.
   Εάν είναι να φορτώνεις το κινητό με γραφικά και εφαρμογές, είναι άλλη υπόθεση αυτή.
   Δεν το βρίσκω δηλαδή παράλογο, ένα έξυπνο κινητό να σου έχει την ένδειξη πλήρης ημερομηνίας στην μπάρα δίπλα από την ένδειξη της μπαταρίας.
   Αντιθέτως, το βρίσκω παράλογο που λείπει.
   Εάν μία ρομ δεν έχει αυτή την προϋπόθεση, εν την εγκαθιστώ.
   Τώρα όμως, όλες οι ρομ 8.1 δεν έχουν ακόμα και είναι πολύ ενοχλητικό για μένα που έχω μάθει αλλιώς
   Τέλος πάντων, δεν μασάτε και συνεχίζετε ακάθεκτοι το έργο σας, το χόμπι σας, και εμείς σας διαβάζουμε,ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του, εσείς είστε καλοπροαίρετοι, λάθη, γίνονται από όλους τους ανθρώπους, κρίνουν και πολύ άσχημα και άμεσα συνήθως αυτοί που είναι ανόητοι και ανώριμο.
   Κώστας με τιμή!

 2. Μπράβο Μάνο, για άλλη μία φορά αντικειμενικός, ατρόμητος και ανιδιοτελής!
  Αυτές είναι ιστοσελίδες για ενημέρωση τεράστιες και όχι αυτές που τις διαβάζουν οι ‘πολλοί’
  Γιατί αυτό που έμαθα στα χρόνια της συνείδησής μου, το μεγάλο στην συγκεκριμένη περίπτωση το κάνει η ποιότητα και όχι η ποσότητα.
  Και έτσι, ξέρουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε, εις βάρος τους είναι, καλύτερα να άφηναν την ψηφοφορία όπως ήταν και στην τελική καλύτερα να τα άφηναν με γνήσιο αντρόιτ και ως εναλλακτική την δική τους.Πάλι κέρδος θα είχαν, αυτό που έκαναν, τους ζημίωσε δραματικά κατά την γνώμη μου.
  Αν και προσωπικά μισώ το γνήσιο αντρόιτ και το λειτουργικό χωρίς τις ευκολίες και ειδικά χωρίς την ημερομηνία στην επάνω μπάρα.
  Μου φαίνεται αδύνατον ως μία συσκευή που χαρακτηρίζεται ως έξυπνη, και ενημερωτική, να μην σου προσφέρει στο άνοιγμά της τα πιο προφανή, εύκολα, και πιο πολλής χρήσης και να χρειάζεται να βγεις από εκεί που είσαι και να να τραβήξεις την μπάρα κάτω για να δεις τι μέρα είναι ή την ημερομηνία.
  Αυτό είναι ένα παράδειγμα από τα πολλά που σου προσφέρουν οι παραμετροποιημένες (ρομ) λειτουργικά τα οποία δεν θα έλεγα ότι είναι και βαριά λέμε λίγες χρήσιμες προσθήκες πιστεύω χωρίς τα ‘σκουπίδια’ φυσικά.