Το Android 9.0 P έφτασε, μάθε τι σημαντικό φέρνει!

Η Google μας ανακοίνωσε το τελευταίο της update, την έκδοση 9.0 με την ονομασία P – ολόκληρο το όνομα θα το μάθουμε προσεχώς. Πολλά είναι τα νέα χαρακτηριστικά που εμφανίστηκαν στην beta έκδοση και θα περιγράψουμε παρακάτω, αλλά δεν γνωρίζουμε ποια από αυτά θα περάσουν από την beta στην τελική έκδοση.

Αρκετά από τα χαρακτηριστικά του Android 9.0 P, είναι συνέχεια των τελευταίων update, αλλά υπάρχουν και αρκετά που τα συναντάμε για πρώτη φορά. Όλα μαζί τα παραθέτουμε στη λίστα που ακολουθεί:

Adaptive battery

Ή αλλιώς μπαταρία που προσαρμόζεται. Δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς παρόμοιες προσπάθειες έχουν γίνει σε όλες τις προηγούμενες εκδόσεις Android. Αυτή τη φορά όμως η Google ενσωματώνει την λειτουργία μπαταρίας σε επίπεδο συστήματος, κάτι που μπορεί να σημαίνει πραγματική βελτίωση διάρκειας της μπαταρίας.  Το σύστημα θα αποτρέπει από όλες τις εφαρμογές να τραβούν ανεξέλεγκτα ενέργεια, βάζοντας προτεραιότητα σε αυτές που κάνουμε περισσότερη χρήση.

Περιήγηση με swipes

Οι καινούριες συσκευές Android όπως το Google Pixel ή Android One θα έχουν μια νέα μπάρα ενδείξεων στο κάτω μέρος. Οι πρόσφατες εφαρμογές εμφανίζονται με ένα swipe-up, ενώ υπάρχει ένας δείκτης  που λειτουργεί ως scroller και ένα back key.

Χειροκίνητη περιστροφή

Η ενοχλητική αυτόματη περιστροφή ανήκει πλέον στο παρελθόν. Η περιστροφή της οθόνης θα μπορεί να γίνεται και χειροκίνητα, με ένα απλό πάτημα στον αντίστοιχο δείκτη.

Ενέργειες εφαρμογών

Οι ενέργειες αυτές είναι παρόμοιες με αυτό που προσπαθεί να κάνει η Huawei και την AI (τεχνητή νοημοσύνη) στις συσκευές της, αλλά σε επίπεδο συστήματος Android. Το σύστημα θα προσπαθεί να προβλέψει την έπομενή μας κίνηση, ή ότι κάνουμε πιο συχνά και θα το ανοίγει στο background εκ των προτέρων για άμεση πρόσβαση. Για παράδειγμα κάθε φορά που συνδέουμε τα ακουστικά μας στη συσκευή, το σύστημα θα μας παραπέμπει να συνεχίσουμε την τελευταία playlist που ακούγαμε στο Spotify.

Slices

Με άλλα λόγια θα μπορούμε να κάνουμε focus σε ένα σημείο της εφαρμογής που μας ενδιαφέρει περισσότερο “κομματιάζοντάς” την. Για παράδειγμα σε εφαρμογή όπου κάνουμε αναζήτηση για να πραγματοποιήσουμε μια κράτηση, μετά την αναζήτησή μας, το Slice θα εμφανίσει την περιοχή με την τιμή και την ώρα. Πατώντας πάνω της μπορούμε να ολοκληρώσουμε και την κράτηση.

Digital wellbeing

Δεν ξέρω αν ο όρος “ψηφιακή ευημερία” είναι ο κατάλληλος για να περιγράψει τη νέα αυτή προσπάθεια της Google στο Android 9 P. Αποτελείται από έναν πίνακα που μας δείχνει στατιστικά για την συσκευή μας, πόσο χρόνο ξοδεύουμε στις εφαρμογές, στο ξεκλείδωμα της, τις ειδοποιήσεις που απαιτούν την προσοχή μας έτσι ώστε να ξέρουμε τι να προσέξουμε και να το μειώσουμε.

Το App Timer, μια εφαρμογή που λειτουργεί σαν χρονοδιακόπτης για τις εφαρμογές, αποχρωματίζει το εικονίδιό τους όταν ο χρόνος χρήσης τους, που εμείς έχουμε ορίσει, εξαντληθεί. Στην λειτουργία DND (do not disturb) σταματάει κάθε είδους εισερχόμενη κλήση και ειδοποίηση, χωρίς να εμφανίζει κάποια προεπισκόπησή τους. Το Wind Down, τα κάνει όλα αυτά μαζί – όταν βραδιάζει ανοίγει το Night Light, μπαίνει σε λειτουργία DND και η οθόνη μας παίρνει αποχρώσεις του γκρι (όχι τις 50), όταν είναι η ώρα για ύπνο. Αν θέλουμε να τα κάνουμε όλα αυτά με μία μόνο κίνηση απλά γυρίζουμε ανάποδα τη συσκευή μας πάνω σε μια επιφάνεια. Ενεργοποιούμε με αυτό τον τρόπο την λειτουργία Digital Wellbeing

 

πηγή