Περίπου οι μισές ενεργές Android συσκευές τρέχουν Android 9 ή παλαιότερο

Παρότι η Google έχει σταματήσει να μοιράζεται στοιχεία για το τι ποσοστό των ενεργών Android συσκευών τρέχει την τελευταία έκδοση, τα στοιχεία αυτά είναι ορατά μέσω του Android Studio. Όπως θα δείτε και στην παρακάτω εικόνα, τα στατιστικά για το τι έκδοση Android τρέχουν οι ενεργές συσκευές παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον.

Πρώτο, με ποσοστό 26.5% είναι το Android 10, παρότι είναι -πλέον- δύο εκδόσεις πίσω. Στη δεύτερη θέση έχουμε το Android 11, με ποσοστό κοντά στα 24%, κάτι που είναι ενθαρρυντικό, για να λέμε την αλήθεια. Δυστυχώς, η κατάσταση παρακάτω είναι απογοητευτική με 18% των ενεργών συσκευών να έχει Android 9, 13.7% Android 8, ενώ υπάρχουν ακόμη συσκευές με Android 7, 6, 5, ακόμη και KitKat! Συνολικά περίπου το 49% των ενεργών Android συσκευών εκεί έξω τρέχουν Android 9 ή παλαιότερο. Αξίζει να σημειωθεί πως ως ενεργή ορίζεται μία συσκευή που έχει επισκεφθεί το Play Store τις τελευταίες 7 ημέρες, επομένως όντως οι μισοί χρήστες Android, έχουν μείνει τόσο πίσω.

Android Adoption Rates

Παρότι σίγουρα οι παλαιές αυτές συσκευές, σίγουρα θα έχουν θέματα επιδόσεων, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι τα κενά ασφαλείας που ίσως υπάρχουν. Οι χρήστες αυτών των συσκευών καλό θα ήταν να αρχίσουν να σκέφτονται την αντικατάσταση τους. Σίγουρα βέβαια υπεύθυνη για αυτήν την κατάσταση είναι τόσο η ίδια η Google όσο και οι κατασκευαστές των συσκευών. Την ίδια στιγμή η Apple βγάζει τα γυαλιά στους προαναφερόμενους, παρέχοντας αναβαθμίσεις σε πολύ παλαιότερες συσκευές της και έχοντας τους χρήστες τους περισσότερο «προσεγμένους».