Απαραίτητη η υποστήριξη για seamless updates στις Android 11 συσκευές
Η Google φαίνεται πως πήρε στα ζεστά το θέμα της εμπειρίας των αναβαθμίσεων του Android, έτσι άρχισε να απαιτεί από τους κατασκευαστές να υποστηρίξουν τα seamless (αδιάκοπα) updates. Πως θα γίνει αυτό; Από εδώ και πέρα, όποια συσκευή κυκλοφορεί με Android 11 και Play Services θα πρέπει να έχει Α/Β partitions. Ο έλεγχος για το παραπάνω θα γίνεται μέσω του αναβαθμισμένου Vendor Test Suite και όποια συσκευή δεν καταφέρνει να περάσει το τεστ, χάνει το δικαίωμα να αποκτήσει Google Play Services.

Αυτός ο τρόπος “διαχωρισμού” των partitions της συσκευής επιτρέπει τα seamless updates, δηλαδή την εγκατάσταση αναβαθμίσεων χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να περιμένει στην recovery οθόνη για αρκετά λεπτά. Η συσκευή έχει διπλά κάποια από τα σημαντικά partitions της, όπως π.χ. το /system. Το ένα από αυτά είναι αυτό που “τρέχει” ενώ το άλλο χρησιμοποιείται για να γίνει update. Μόλις εγκατασταθεί το update στο δεύτερο, αρκεί ένα restart της συσκευής ώστε αυτή να κάνει boot από το δεύτερο, αναβαθμισμένο, partition.

Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται σημαντικά ο χρόνος που απαιτείται για ένα update, ενώ ταυτόχρονα σε περίπτωση προβληματικού update, ο χρήστης μπορεί να σώσει την συσκευή του μέσω του άλλου partition. Φυσικά, αυτή η αρχιτεκτονική έχει και μειονεκτήματα, αφού ο χώρος που πιάνει το λειτουργικό στη μνήμη της συσκευής αυξάνεται σημαντικά. Ειδικά αν πρόκειται για συσκευή κάποιου κατασκευαστή που τρέχει ένα δικό του “παραμετροποιημένο” skin πάνω στο Android. Αυτός είναι ο λόγος που ενώ αρκετές εταιρίες πρόσφεραν ήδη την παραπάνω δυνατότητα, π.χ. Motorola, OnePlus, Asus, κάποιοι μεγάλοι κατασκευαστές, όπως η Samsung, δεν την χρησιμοποιούσαν.
Άσχετα με το αν διαφωνεί κανείς ή όχι με την παραπάνω οργάνωση του χώρου μνήμης, η Google αποφάσισε οριστικά και οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν. Η αλλαγή αυτή στοχεύει στην αύξηση της ταχύτητας των αναβαθμίσεων των συσκευών, αλλά και στην γενικότερη ποιότητα και απλοποίησης της όλης διαδικασίας της αναβάθμισης του λειτουργικού.