Android 11: Όλες οι νέες δυνατότητες!

Μόλις πριν λίγες ημέρες η Google αποφάσισε να διαθέσει το system package για την Developer Preview έκδοση του Android 11. Για την ώρα η Developer Preview έκδοση είναι διαθέσιμη για τα Pixel smartphones, και πιο συγκεκριμένα για τα Pixel 4 / 4XL, Pixel 3a / 3a XL, Pixel 3 / 3XL και Pixel 2 / 2XL.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που δημοσιοποίησε η εταιρία, η τελική έκδοση του Android 11 θα γίνει διαθέσιμη το προς το Φθινόπωρο του 2020, ενώ τον Μάιο θα διατεθεί η beta έκδοσή του. Όπως είναι φυσικό, το ενδιαφέρον των περισσοτέρων τράβηξαν οι νέες δυνατότητες που προστέθηκαν στο Android 11.

Android 11

Android 11

Νέο link API για 5G δίκτυα: Mε το νέο API που ενσωματώθηκε στο λειτουργικό, πλέον οι developers μπορούν να εκμεταλλευτούν περισσότερο την ταχύτητα και το μειωμένο latency που φέρνει το 5G. Οι εφαρμογές μπορούν να εκμεταλλεύονται αυτόματα το επιπλέον bandwidth όταν είναι συνδεδεμένες σε 5G δίκτυο και να κατεβάζουν το ανάλογο υψηλής ποιότητας βίντεο για προβολή. Ταυτόχρονα εισάγεται ένα νέο εργαλείο, με το οποίο οι προγραμματιστές θα οριοθετούν το downstream/uplink bandwidth χωρίς να χρειάζεται να τρέξει η εφαρμογή δικά της test.

Υποστήριξη για δύο οθόνες: Ολοένα και περισσότεροι κατασκευαστές παρουσιάζουν συσκευές με δύο οθόνες έτσι η Google αποφάσισε να τις υποστηρίξει native στο λειτουργικό της. Παράλληλα, πλέον υποστηρίζονται και οθόνες με punch-hole ή waterfall.

Εγγραφή οθόνης: Πρόκειται για μία δυνατότητα που πρώτη φορά είδαμε στο Android 10, όμως τελικά αφαιρέθηκε από την Google. Πλέον επιστρέφει με την νέα έκδοση του λειτουργικού.

Chat bubbles: Τα γνωστά, από το Messenger, chat bubbles εισέρχονται στο λειτουργικό της Google. Πλέον είναι στην διάθεση του προγραμματιστή να χρησιμοποιήσει το νέο API της εταιρίας και να τα εισάγει αρκετά εύκολα στην messaging εφαρμογή του.

Ιδιωτικότητα και δικαιώματα: Με το Android 11 οι εφαρμογές μπορούν να ζητούν πρόσβαση στην τοποθεσία, το μικρόφωνο και την κάμερα, για να τα χρησιμοποιήσουν μία φορά. Την επόμενη φορά που θα επιθυμήσουν πρόσβαση σε αυτά, ο χρήστης θα ερωτηθεί ξανά για να δώσει την συγκατάθεσή του.

Βελτιώσεις στην σειρά Pixel 4: Οι κάτοχοι των Pixel 4 και Pixel 4XL πρέπει να είναι διπλά χαρούμενοι για την άφιξη της νέας έκδοσης του λειτουργικού, αφού νέες βελτιώσεις έρχονται στην συσκευή τους. Μία από αυτές είναι το Motion Sense, που επιτρέπει την διακοπή αναπαραγωγής της μουσικής μέσω μίας κίνησης.

OnePlus Nord Android