Επίσημη κυκλοφορία του Android 10, ποια κινητά την λαμβάνουν

Εδώ και μερικές μέρες ξέραμε το όνομά του, αλλά, δεν ξέραμε ακόμα την ημερομηνία κυκλοφορίας. Έφτασε όμως η ώρα και για αυτό. Η επόμενη έκδοση του mobile λειτουργικού συστήματος της Google είναι εδώ. Το Android 10 έγινε μόλις διαθέσιμο και ξεκίνησαν ήδη οι αναβαθμίσεις για τα Google Pixel.

Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του Android 10 τα γνωρίζαμε ήδη από τις developer εκδόσεις του Android Q. Τώρα ήρθε η ώρα να μπουν στη ζωή μας κανονικά, με την κυκλοφορία της τελικής έκδοσης του Android 10. Ποια είναι λοιπόν τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του νέου Android; Πάμε να τα δούμε μαζί.

Android 10: Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά

Android 10 Official - Dark Theme

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα χαρακτηριστικά του τελευταίου ενός έτους τουλάχιστον, είναι το Dark Theme. Μερικοί κατασκευαστές έχουν ήδη ενσωματώσει τις δικές τους υλοποιήσεις, όπως η Xiaomi στο MIUI και η Samsung στο One UI, ενώ τώρα έφτασε η ώρα να έρθει και στο stock Android. Οι συσκευές Pixel, αλλά και τα smartphone με Android One, μόλις αναβαθμιστούν σε Android 10, θα έχουν πρόσβαση σε Dark Theme που θα εφαρμόζεται σε όλο το σύστημα.

Ένα ιδιαίτερα καινοτόμο χαρακτηριστικό της νεότερης έκδοσης του Android είναι το Live Caption. Αν και θα αργήσουμε να το δούμε στην Ελλάδα, η νέα λειτουργία της Google προσφέρει υπότιτλους σε πραγματικό χρόνο, για ότι βλέπεις στην οθόνη! Το γεγονός ότι ένα τέτοιο χαρακτηριστικό δουλεύει και offline το κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό!

Android 10 Official - Live Caption

Κάτι που θα μας επηρεάσει όλους όμως είναι ο νέος τρόπος πλοήγησης στο λειτουργικό. Η Google, με το Android 10, “αγκαλιάζει” πλήρως την πλοήγηση με χειρονομίες στην οθόνη. Τα gestures αντικαθιστούν πλέον το τρία κλασικά κουμπιά που είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα στα Android smartphohne μας.

Σύγκριση Κινητών

Κάτι που δεν ξέραμε από τις developer εκδόσεις αλλά ανακοινώθηκε με την επίσημη κυκλοφορία του Android 10 αφορά τα security patches. Τα μηνιαία update ασφαλείας που αποστέλλει η Google θα μπορούν να εγκατασταθούν στις συσκευές χωρίς να χρειάζεται reboot. Έτσι χωρίς να χρειαστεί να κάνεις τίποτα θα μπορείς να έχεις την νεότερη αναβάθμιση ασφαλείας στη συσκευή σου.

Android 10 Official - Gestures

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα δεκάδες features που διαθέτει το Android 10 και έγιναν επίσημα διαθέσιμα. Κάτι που περιμέναμε, αλλά δεν παρουσιάστηκε τελικά επίσημα, είναι το Fast Share. Η νέα μέθοδος επικοινωνίας και αποστολής αρχείων μεταξύ συσκευών απουσιάζει από το Android 10. Ίσως το νέο αυτό χαρακτηριστικό ανακοινωθεί μαζί με τα Google Pixel 4.

Πότε θα πάρω Android 10;

Ερχόμαστε τώρα στο “αιώνιο” ερώτημα: Πότε θα έρθει η αναβάθμιση στο κινητό μου; Αν έχεις Google Pixel, μπορείς να ξεκινήσεις να πατάς στον έλεγχο για ενημερώσεις. Η OTA αναβάθμιση έχει ήδη ξεκινήσει για όλα τα smartphone της Google. Αν είσαι πιο τολμηρός μπορείς να περάσεις την έκδοση και χειροκίνητα καθώς η Google έχει ανεβάσει και τα επίσημα αρχεία της ενημέρωσης.

Η Google δεν είναι όμως ο μόνος κατασκευαστής που αναβαθμίσει τις συσκευές του από την πρώτη μέρα. Android 10 έχει ξεκινήσει να λαμβάνει και το Essential PH-1. Το Essential Phone είναι πρακτικά εντελώς stock και, ως συνήθως, λαμβάνει άμεσα τις αναβαθμίσεις.

Υπάρχει όμως ένα ακόμα smartphone που ξεκίνησε να λαμβάνει την αναβάθμιση, και το όνομα του κατασκευαστή μάλλον θα σε εκπλήξει. Η τρίτη εταιρία που ξεκίνησε να δίνει Android 10 είναι η Xiaomi! Στην Κίνα το Redmi K20 Pro, γνωστό ως Xiaomi Mi 9T Pro στην Ευρώπη, άρχισε ήδη να λαμβάνει την νέα έκδοση του Android. Μπορεί να τρέχει MIUI και όχι stock Android, αλλά, η Xiaomi το έκανε το “θαύμα” της. Ας ελπίσουμε να συνεχίσει το ίδιο καλά και με τα υπόλοιπα smartphone της.

Από τους υπόλοιπους κατασκευαστές μόνο η Nokia έχει ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα αναβάθμισης των συσκευών της. Αν δεν έχεις κάποιο από τα παραπάνω smartphone τότε είσαι ακόμα στο περίμενε. Οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα τα σχέδια αναβάθμισης των συσκευών τους.