Android 10: Τέλος τα γλυκά από το όνομα κάθε έκδοσης

Μετά από 6 developer previews, η Google ανακοίνωσε επίσημα την επόμενη έκδοση του λειτουργικού Android. Η ανακοίνωση όμως είχε μια μεγάλη έκπληξη καθώς το λογισμικό που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε με την κωδική ονομασία Android Q, θα ονομάζεται τελικά Android 10!

Android 10 - 1

Αυτό σημαίνει πως μετά από περισσότερα από 10 χρόνια η επίσημη έκδοση Android που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο δεν θα φέρει την ονομασία κάποιου γλυκού. Το Android 9.0 Pie θα είναι η τελευταία έκδοση λογισμικού που συνοδεύεται από το όνομα κάποιου γλυκίσματος.

Μόνο αριθμοί από το Android 10 και μετά

Από εδώ και πέρα όλες οι εκδόσεις θα έχουν μόνο τον αριθμό τους σαν όνομα, όπως δηλαδή συμβαίνει στο iOS από την αρχή. Μετά το Android 10 θα ακολουθήσει το Android 11, μετά το Android 12 και πάει λέγοντας.

Η στροφή από αυτή την παράδοση είναι μέρος ενός γενικότερου rebranding που επιχειρεί η Google στο Android. Πέρα από τα ονόματα των εκδόσεων, αλλάζει ελάχιστα το λογότυπο, η γραμματοσειρά αλλά και τα χρώματα, με μια διαφορετική απόχρωση του πρασίνου να κυριαρχεί απο σήμερα.

Android 10 - 2

Σύμφωνα με τη Google, η κίνηση αυτή γίνεται για να είναι πιο ξεκάθαρο το brand σε όλο τον κόσμο. Αυτό το επιχείρημα έχει μια λογική καθώς το Android βρίσκεται στα χέρια 2,5 δισεκατομμυρίων καταναλωτών και τα ονόματα των εκδόσεων του Android δεν είναι απαραίτητο ότι είναι γνωστά ανά την υφήλιο. Πολλοί χρήστες αν ακούσουν το όνομα Android Marshmallow, για παράδειγμα, μπορεί να μην ξέρουν ούτε το γλυκό, αλλά, το σημαντικότερο, να μην καταλαβαίνουν ούτε σε ποια έκδοση αναφέρεται. Αυτό δημιουργεί μια σύγχυση σε μεγάλη μερίδα χρηστών και το νέο σύστημα είναι σίγουρα πιο άμεσα κατανοητό.

Εσωτερικά, και για τα developer previews, οι αλφαβητικες ονομασίες ίσως παραμείνουν, αλλά δεν θα τις ξαναδούμε σε επίσημη έκδοση. Με την ευκαιρία λοιπόν της κατάργησης τους, ας θυμηθούμε χρονολογικά και αλφαβητικά τις εκδόσεις που προηγήθηκαν του Android 10.

Όλα ξεκίνησαν με τις εκδόσεις Alpha και Beta που φυσικά δεν ήταν διαθέσιμες στο κοινό. Η επόμενη έκδοση όμως, το Android 1.5, πήρε το επόμενο γράμμα της αγγλικής αλφαβήτα, το C. Με βάση αυτό, επιλέχθηκε από τους μηχανικούς της Google ένα όνομα για την έκδοση. Συγκεκριμένα επέλεξαν το cupcake και έτσι γεννήθηκε μια παράδοση που κράτησε μέχρι και το 2019. Η ονοματολογία αυτή ξεκίνησε ως κωδική ονομασία εντός της Google αλλά αποφασίστηκε να περάσει και στις τελικές εκδόσεις.

Οι εκδόσεις που ακολούθησαν του Android 1.5 Cupcake είναι οι εξής:

 • Android 1.6 Donut
 • Android 2.0 Eclair
 • Android 2.2 Froyo
 • Android 2.3 Gingerbread
 • Android 3.0 Honeycomb
 • Android 4.0 Ice Cream Sandwich
 • Android 4.1 Jelly Bean
 • Android 4.4 Kit Kat
 • Android 5.0 Lollipop
 • Android 6.0 Marshmallow
 • Android 7.0 Nougat
 • Android 8.0 Oreo
 • Android 9.0 Pie

Το Q αποδείχθηκε τελικά αρκετά δύσκολο για τη Google, καθώς, 13 εκδόσεις μετά την Cupcake, άλλαξε η παράδοση της ονοματολογίας του λογισμικού. Η πραγματικότητα μάλλον είναι πως όντως η Google ήθελε να απλοποιήσει το brand της, όχι για να είναι πιο προσβάσιμο στους καταναλωτές βέβαια, αλλά για να αυξήσει την δύναμή του.

Android 10 - 3 Older Versions

Η αλλαγή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σε καμία περίπτωση σημαντική, απλά ξενίζει λίγο όλους εμάς που χρησιμοποιούμε το Android από τα πρώτα του βήματα. Αγαπημένο μου Android γλυκό, προσωπικά, ήταν το Kit Kat. Η έκδοση 4.4 ήταν απίστευτα σταθερή, και το λειτουργικό είχε φτάσει τότε σε ένα πραγματικά ώριμο σημείο.

Ποια ήταν η δικιά σας αγαπημένη έκδοση Android μέχρι σήμερα;

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Τα email δεν δημοσιεύονται. Ανορθόγραφα σχόλια, με κεφαλαία ή εκτός θέματος διαγράφονται.