Τι είναι am pm και πμ μμ | Σε απλά Ελληνικά

Κάτι το οποίο βλέπουμε σχεδόν καθημερινά σε κινητά, ρολόγια, υπολογιστές και όχι μόνο και μπορεί να μας μπερδεύει, ιδιαίτερα εμάς τους δυσλεκτικούς, είναι οι όροι a.m και p.m. Στα Ελληνικά οι αντίστοιχοι όροι είναι μ.μ και π.μ. Ας μάθουμε τι ακριβώς υποδηλώνουν.

am pm

Τι σημαίνει am και pm

Ουσιαστικά am pm είναι ακρώνυμά ( αρχικά ) στα λατινικά.

  • a.m ( ante meridiem ) υποδηλώνει πριν το μεσημέρι.
  • p.m ( post meridiem ) υποδηλώνει μετά το μεσημέρι.

Τι είναι πμ και μμ

  • π.μ υποδηλώνει προ μεσημβρίας και αφορά τις ώρες πριν από το μεσημέρι και ξεκινάει από τις 12 το βράδυ και ολοκληρώνεται στις 12 το μεσημέρι.
  • μ.μ υποδηλώνει μετά μεσημβρίας και αφορά τις ώρες από τις 12 το μεσημέρι έως τις 12 το βράδυ.

am pm | Λεπτομέρειες

Το σύστημα των 12 ωρών που χρησιμοποιούμαι διασπά τις 24 ώρες της ημέρας σε δύο περιόδους διάρκειας 12 ωρών η καθεμία. Έτσι, το πρώτο 12ωρο ορίζεται ως π.μ και ξεκινάει από τα μεσάνυχτα έως το μεσημέρι. Η δεύτερη περίοδος, με την ένδειξη pm, καλύπτει τις 12 ώρες από το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα.

Το μπέρδεμα

Το σύστημα 12 ωρών μπορεί να δημιουργήσει μέχρι και σύγχυση μερικές φορές. Καθιστώντας αδύνατο τον λογικό προσδιορισμό μιας σωστής χρονικής στιγμής όταν παρέχεται μόνο η ώρα, όπως για παράδειγμα 12:00 π.μ. (μεσάνυχτα).

Φανταστείτε να σας ζητηθεί να πάρετε έναν φίλο από το λιμάνι στις 12:00 π.μ. στις 19 Αυγούστου. Θα πηγαίνατε εκεί τα μεσάνυχτα μεταξύ 18 και 19 Αυγούστου, όταν θα άλλαζε η μέρα, ή 24 ώρες αργότερα, όταν θα άλλαζε η μέρα από 19 σε 20 Αυγούστου;

Ένας τρόπος για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα είναι να θυσιάσουμε την ακρίβεια για τη σαφήνεια. Ο φίλος σας θα μπορούσε να σας ζητήσει να βρίσκεστε στο λιμάνι στις 12:01 π.μ. στις 19 Αυγούστου, ή εάν πρόκειται για τα επόμενα μεσάνυχτα, στις 23:59. Εναλλακτικά μία λύση θα ήταν να χρησιμοποιηθεί η μορφή 24 ωρών. Έτσι, το 00:00 αναφέρεται στα μεσάνυχτα στην αρχή της ημέρας, ενώ το 24:00 είναι μεσάνυχτα στο τέλος της ημέρας.

Asus ZenFone 8 Android