AliExpress Ελλάδα 2021: Τίτλοι τέλους για το “AliExpress χωρίς τελωνείο”;

Όχι, δεν πρόκειται για ακόμα ένα “παρατράγουδο” των ΕΛΤΑ ή του τελωνείου, αλλά για αλλαγή στρατηγικής στο εμπόριο από την Ευρωπαϊκή ένωση εναντίον της Κίνας. Αυτό θα επηρεάσει άμεσα όλους όσους έχουν μάθει να παραγγέλνουν από AliEpxress στην Ελλάδα χωρίς τελωνείο (εώς 22€). Όσοι παραγγέλνετε πραγματάκια από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής ένωσης γνωρίζεται πως οτιδήποτε με κόστος κάτω από 22€ δεν περνάει τελωνείο και δεν υπόκειται σε χρεώσεις ΦΠΑ/δασμών.

Δυστυχώς όμως με την νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής ένωσης αυτό φτάνει στο τέλος του και οι καταναλωτές θα επηρεαστούν από τον εμπορικό πόλεμο Ευρώπης Κίνας. Από 1η Ιουλίου 2021 όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν το δικαίωμα να χρεώνουν δασμούς και ΦΠΑ ακόμα και για μία θήκη κινητού με κόστος 2€.

aliexpress Ελλάδα χωρίς τελωνείο
Η σχετική ενημέρωση του ebay

AliExpress Ελλάδα χωρίς τελωνείο τέλος

Αυτό σημαίνει πως πολύ σύντομα δεν θα συμφέρει η αγορά αγαθών μικρής αξίας αφού όπως όλα δείχνουν είναι πιθανό μία θήκη κινητού με κόστος 2€ να έχει έξτρα χρέωση (δασμούς/ΦΠΑ) άλλα 30€, αλλά μένει να το δούμε στη πράξη όταν και αν εφαρμοστεί η νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα.


Κατά την γνώμη μου πολύ σύντομα η όλη κατάσταση θα γυρίσει “μπούμερανγκ” στην ΕΕ. Ήδη δεκάδες εταιρίες logistics έχουν προετοιμαστεί και σε μεγάλο βαθμό έχουν αντικαταστήσει τα ΕΛΤΑ και μάλιστα με ανταγωνιστικές τιμές και παράδοση με courier πόρτα πόρτα. Κάντε υπομονή μέχρι να βρεθεί λύση, ή αγοράστε από καταστήματα που αναλαμβάνουν τον εκτελωνισμό των δεμάτων όπως το Banggood (εργαλεία, gadgets κ.α) και το shein (ρούχα) για παράδειγμα.

Το AliExpress και το ebay είναι marketplace. Αυτό σημαίνει πως αν θέλετε αγαθά μικρής αξίας χωρίς να περάσουν τελωνείο θα πρέπει να παρέχει αντίστοιχη υπηρεσία ο κάθε πωλητής ξεχωριστά (είναι πολύ λίγοι).

Leave a Reply

Mην καταχωρείτε προσωπικά δεδομένα στα πεδία.

9 Comments

 1. Ακόμα είναι στην Βουδαπέστη. Πέρασε εκτελωνισμό και έχει παραδοθεί στα Ουγγρικά Ταχυδρομεία (αποστολές εξωτερικού) του αεροδρομίου για αποστολή μέσω ΕΛΤΑ. Εμφανίζεται και στο tracking των ΕΛΤΑ με την ένδειξη “Ουγγαρία. Αποστολή”.

 2. Έχω παραγγείλει μέσω Aliexpress ένα εξάρτημα της DSLR μου αξίας 15,80€ περιλαμβανομένου VAT με Αliexpress standard shipping. Στο tracking (χρησιμοποιώ 17track) δείχνει ότι βρίσκεται εδώ και δύο μέρες στη Βουδαπέστη με την ένδειξη customs clearance successful και transit transportation. Θα δούμε αν ακολουθήθηκε η διαδικασία μέσω χώρας ΕΕ όπως το Banggood. Θα επανέλθω.

 3. Μου γράφει ότι το πακέτο μου βρίσκεται customs clearance started και αμέσως μετά customs clearance successfull.Σημαίνει ότι πέρασε τελωνείο και δεν θα πληρώσω κάτι;

 4. Καλημέρα σας. Θέλω να παραγγείλω από ALIENEXPRESS ένα διακόπτη για το αυτοκίνητο. Μου έχει βάλει φόρο το ALIENEXPRESS.Πληρώνω άλλους δασμούς η τελωνείο μόλις έρθει Ελλάδα? Έχω βάλει
  AliExpress Standard Shipping για μεταφορά.
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρω

 5. Καλησπέρα Αγόρασα έναν ασύρματο για την δουλειά μου από AliExpress,μου λέει πάνω ότι το VAT είναι πληρωμενω η αξία του ήταν 67 ευρώ ,ο αριθμός αποστολής ειναι LT8983211NL,δεν έχω ξανά παραγγείλει ποτέ ,για πείτε μου τι γίνεται?? πληρώνω τελωνείο;;αν ναι πότε ;;όταν το παίρνω από το κούριερ ;;ή κάπου αλλού πληρώνω;;με ειδοποιούν ;τι γίνεται;; ευχαριστώ

 6. Καλησπέρα, θέλω να κάνω μια αγορά από AliExpress και το αντικείμενο με τα μεταφορικά είναι γύρω στα 31€. Το AliExpress χρεώνει επιπλέον 6,61€ ΦΠΑ. Γνωρίζει κάποιος αν προκύψουν άλλα έξοδα όπως δασμοί κτλ;
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 7. Είχα παραγείλει 10/06 πακέτο με πινέλα συνολικό κόστος 15,61€ σήμερα ήρθε ειδοποίηση απο ΕΛΤΑ με sms που αναφέρουν “ΤΑΧ. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ LT******348NL ME ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΛΗ 60€ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΓΙΑ 20 ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΑ ΕΛΤΑ ΧΧ ΧΧ ΤΗΛ 210ΧΧΧΧΧΧΧ”
  Είναι τρομερό το κόστος των 60ευρώ και αυτομάτως απαγορευτική η οποιαδήποτε συναλλαγή από Κίνα και Aliexpress…

  1. Ενημερωτικά κάτι που δεν φαίνεται στο sms έχουν αφήνσει πολλά κενά πριν και μετά από μια τελεία, οπότε ήταν 0,60€ τα έξοδα. Τα έχουν κάνει μαντάρα με τα μηνύματα από τα ΕΛΤΑ. Πηγαίνετε ή κάντε ένα τηλέφωνο μη γίνει άδικα επιστροφή των προιόντων που περιμένετε.

 8. ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΤΑ ΔΕΝΑΤΑ ΑΠΟ ΚΙΝΑ ΜΕ ΑΞΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 22 EURO?