38 δημοφιλείς Android συσκευές έρχονται με προεγκατεστημένο malware

Το να προστατέψει o καθένας μας το smartphone ή το tablet του από malware είναι ομολογουμένως μια ύψιστη προτεραιότητα. Πολλές φορές, μάλιστα, η μάχη έχει χαθεί, πριν καν ανοίξεις το κουτί της συσκευής σου. Αυτό ακριβώς διατείνεται η Check Point, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της ασφάλειας και μόλις πρόσφατα δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας, στην οποία επισημαίνει ότι 36 διαφορετικές Android συσκευές που χρησιμοποιούν μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες έχουν προσβληθεί με επικίνδυνο malware.

Οι συσκευές αυτές στις οποίες έχει ανιχνευθεί επιβλαβής κώδικας, πιστεύεται ότι έχουν μολυνθεί σε ένα ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ της κατασκευής και της πώλησης του smartphone στο τελικό χρήστη. Η ομάδα πίσω από την έρευνα σε μια αναλυτική δημοσίευση αναφέρει: Τα επιβλαβή αυτά apps, δεν αποτελούσαν επίσημο μέρος των ROMs, προσθέτοντας ότι πρέπει να προστέθηκαν στο στάδιο που βρίσκονταν στις αλυσίδες τροφοδοσίας.

Οι συσκευές οι οποίες επηρεάζονται από τα συγκεκριμένα προβλήματα ευπαθειών είναι τα Galaxy Note 2, 3, 4, 5 και 8, Asus Zenfone 2, LG G4, Nexus 5 και 5X, Xiaomi Mi 4i και Redmi. Αποδεικνύεται, ότι το malware που βρίσκεται εγκατεστημένο σε αυτές τις συσκευές είναι λίγο πολύ γνωστό στους κύκλους των ερευνητών ασφαλείας και περιλαμβάνει το Loki, ένα επιβλαβές advertising bot και το Slocker που χρησιμοποιεί το Tor network για να στείλει δεδομένα πίσω στους δημιουργούς του αποφεύγοντας την ανίχνευση.

[via]

Asus ZenFone 8 Android