Επανήλθαν τα 22€ στα ΕΛΤΑ, αλλά με παράνομη παγίδα!

Αφού το TechValue μετά την δημοσίευση που έκανε περί παράνομης χρέωσης από τα ΕΛΤΑ βάση Ευρωπαϊκού κανονισμού οι πολίτες αφυπνίστηκαν και αντέδρασαν. Μέχρι και πριν την δημοσίευση μας ο κόσμος δεν ήταν σίγουρος για το αν ήταν παράνομο ή όχι τα ΕΛΤΑ ή το τελωνείο να χρεώνουν 15€ ακόμα και μία θήκη κινητού με κόστος 1.5€. Ας δούμε λίγο τα γεγονότα όμως.

Χρονοδιάγραμμα:

 • 03/02/2020: Τα ΕΛΤΑ ανεβάζουν τον νέο τιμοκατάλογο που αναφέρει ξεκάθαρα πως από 0€ αξίας πακέτα θα πληρώνουν 15€ οι παραλήπτες με μόνη εξαίρεση τα γράμματα (επιστολές).
 • Από τότε όλα τα ΜΜΕ (blogs, ιστοσελίδες κτλ) ανακοίνωσαν το νέο μέτρο σαν να είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό… χωρίς ούτε 1 αρνητικό σχολιασμό.
 • 09/02/2020: Πρώτοι στην Ελλάδα ανεβάζουμε στο TechValue.gr την είδηση ότι το χαράτσι είναι παράνομο βάση Ευρωπαϊκού νόμου. Δημιουργείτε αγανάκτηση από τους πολίτες αφού έγιναν σχεδόν 100 κοινοποιήσεις της είδησης. Το ίδιο βράδυ της Κυριακής τα ΕΛΤΑ κατεβάζουν τον τιμοκατάλογο φοβούμενοι πρόστιμο από Ε.Ε και αντιδράσεις σε καταστήματα ΕΛΤΑ από πολίτες αφού πλέον γνωρίζουν την αλήθεια.
 • 11/02/2020: Σήμερα το πρωί ανέβηκε ο νέος τιμοκατάλογος που επαναφέρει το όριο των 22€ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΈΝΕΙ ΠΑΡΆΝΟΜΟΣ καθώς έχει μία μεγάλη παγίδα που θα δούμε παρακάτω.
κωλοτουμπα

Στάχτη στα μάτια από ΕΛΤΑ και τελωνείο η επαναφορά στα 22€

Παραπάνω βρίσκεται ο νέος τιμοκατάλογος των ΕΛΤΑ με την κωλοτούμπα και την επαναφορά στο όριο των 22€. Όμως ακριβώς από κάτω εκεί που συνιστά προσοχή αυτό το μικρό κείμενο ουσιαστικά αναιρεί το όριο των 22€ και αναφέρει:

Προσοχή: Στα αντικείμενα που επιλέγονται από τις Τελωνειακές Αρχές για περαίτερω έλεγχο αλλά φέρουν τελωνειακή διασάφηση με μηδενικούς φόρους και δασμούς, το τέλος εκτελωνισμού ορίζεται σε 15€

Για αρχή ας διορθώσουμε τα ΕΛΤΑ καθώς ο τόνος στο “περαίτερω” είναι λάθος. Αυτό που περιγράφεται στο κείμενο μεταφράζεται ως εξής: Αν ο τελωνειακός κρίνει ότι ένα δέμα που π.χ αναγράφει αξία 2€ στην ετικέτα ότι χρειάζεται έλεγχο τότε ο παραλήπτης θα πληρώσει 15€ χαράτσι ακόμα και αν μπορεί να αποδείξει ότι το δέμα του όντως κοστίζει 2€.

Αυτό δίνει την παράνομη ελευθερία στο τελωνείο να χρεώνει 15€ χωρίς καμία άλλη ενέργεια. Χωρίς να ζητάει απόδειξη πληρωμής από τον παραλήπτη αφού πλέον στις πιο πολλές περιπτώσεις μικρό δεμάτων δεν θα χρειάζεται. Αφού είτε μπει στη διαδικασία να στείλει απόδειξη πληρωμής είτε όχι θα πληρώσει 15€ και μόνο που το τελωνείο μπήκε στη διαδικασία να “επεξεργαστεί” π.χ ένα δέμα αξίας 2€.

Εννοείται πως ακόμα και αυτή η χρέωση παραμένει παράνομη αφού στο 90% των περιπτώσεων μικρο δεμάτων δεν είναι δυνατόν το πραγματικό κόστος επεξεργασίας από το τελωνείο να είναι 15€. Και για να είμαστε πιο ειλικρινείς στην πραγματικότητα δεν γίνεται κανένας ουσιαστικός έλεγχος στα πακέτα στις πιο πολλές περιπτώσεις παρά μόνο θα κοτσάρουν μία χρέωση 15€. Έτσι ακριβώς λύνουν το πρόβλημα του φόρτου εργασίας χωρίς να χρειαστούν νέες προσλήψεις και ταυτόχρονα παράνομη αύξηση εσόδων.

Τι πρέπει να κάνεις

Ο νόμος της Ευρωπαϊκής ένωσης που παραβιάζουν τα ΕΛΤΑ και το τελωνείο βρίσκεται εδώ. Όσοι πληρώσετε το χαράτσι των 15€ για δέματα αξίας κάτω από 22€ έχετε κάθε δικαίωμα να επικαλεστείτε τον Ευρωπαϊκό νόμο και να ζητήσετε εξηγήσεις για την διαδικασία επεξεργασίας από το τελωνείο που επήλθε το δέμα σας και κοστολογήθηκε στα 15€. Ο νόμος της Ε.Ε αναφέρει ξεκάθαρα πως ΔΕΝ επιτρέπεται το κόστος επεξεργασίας να είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό.

Asus ZenFone 8 Android

Leave a Reply

Mην καταχωρείτε προσωπικά δεδομένα στα πεδία.

21 Comments

 1. Καλησπέρα σας.Επεσα τυχαία πάνω στη σελίδα σας λόγω του ότι είχα θέμα με το τελωνείο και διάβαζα πληροφορίες.Συνεχίστε την καλή δουλειά και την ενημέρωσή μας.Έχετε κάποια σελίδα στο fb ή κάπου ώστε να γραφτούμε να μας έρχονται ειδοποιήσεις?
  Δήμητρα,Florida,USA

 2. απο 2.60 που εστελνα το ακανονιστο το πηγαν 8.50 ευρω οι ακυροι! τι εκαναν πανε καλα? ειχα ενα eshop και εστελνα χειροποιητα βραχιολια αγγλια. παει με εκλεισαν! ελεος ρε

  1. Τέλος το τζάμπα. Τώρα που θα έρθει και η ιδιωτικοποίησή τους, σίγουρα θα φτάσει τα 15€. Αν σκεφτεί κανείς, τον μικρό τον φάκελο οι ιδιωτικές εταιρείες τον χρεώνουν 12€, φαντάσου που θα φτάσει ο ακανόνιστος φάκελος. Δυστυχώς, οι εποχές αλλάζουν. Τζάμπα τέλος.

 3. Simera eho paralavi dema kostos 5,44evro sistimeno apo tin Kina ,den plirosa ta 15 evro.Htes ihame rotisi kentro eksiperetisi pelaton ,kai apandisan pos to ehune akirosi ke den ta plironete.

 4. Το θέμα είναι ότι άντε και επικαλέστηκες την Ευρωπαϊκή οδηγία.. Από εκεί και πέρα τι ? Σου λέει ένα δεν στο δίνω και τέλος.

  Τι μπορείς να κάνεις για να πάρεις το πακέτο σου και ποιος φορέας είναι αυτός που διασφαλίζει την ορθότητα των ευρωπαϊκών οδηγιών έτσι ώστε να έρθουν επί τόπου και να πάρεις το δέμα σου.. Μόνο για το 1142 ξέρουν να “επιστρατεύουν” την αστυνομία..

 5. Τα ΕΛΤΑ μας είπαν πως η υπηρεσία ανα προσαρμόζει ξανά την πολιτική της και πως δεν θα επιβάλλουν εφ εξής κανένα νέο τέλος, ακολυθώντας την δεσμευτική εγκύκλιο που έβγαλε εντωμεταξύ η ΑΑΔE………
  Πάλι καλα που ξυπνησαν στο υπουργείο

 6. Το τελωνείο ανήκει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, και όχι στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, διορθώστε την ανάρτηση διότι είναι ποινικά κολάσιμη η ανάρτηση λόγω δυσφήμισης

 7. Μπράβο Μανώλη!
  Η απραγία και η μη αντίσταση στην αλητεία των εγκληματικών συνδικάτων που διαλύουν τον χώρο Ελλάδα, σημαίνει σύμπραξη, συναίνεση και συνενοχή!
  Εμείς είμαστε αυτοί που μας θίγονται τα συμφέροντα και δεν θα επεκταθώ σε άλλα, δεν είναι του παρόντος.
  Κανείς δεν νοιάζεται για εμάς εκτός από εμάς και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε επιτέλους και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και την πατρίδα μας.
  Όχι αυτούς που μας κάνουν κακό αποδεδειγμένα χρόνια τώρα.
  Και δεν μιλάω για το κράτος, γιατί δεν θέλουν να κάνουν κράτος αυτοί που θέλουν το κακό μας, γι’αυτό και δεν μιλάω, γιατί δεν έχουμε, τα πράγματα είναι τόσο απλά.
  Έχεις ήθος και τσαγανό, αρετές που λείπουν από τη πλειοψηφία των Ελλήνων σήμερα.
  Εύγε!

 8. Καλημέρα..
  Μετά από όλα αυτά δεν μένει παρά να ακούσουμε ότι θα σταματήσουν όλα τα πακέτα στο Τελωνείο για το καλό μας…
  Απλά για την προστασία μας από την μετάδοση με τον Κοροναϊό… Και μην γελάτε, θα το βρείτε και αυτό κάπου γραμμένο..

 9. Τα υπερχρεωμενα ΕΛΤΑ ψάχνουν να βρουν ρευστό μπας και αποφύγουν το κανονι. Τα αγαπημένα μας ΕΛΤΑ που κάνουν 15 ημερες να διαχειριστουν ενα πακετάκι των 2€ όταν απο την Κίνα έχει έρθει σε μια εβδομάδα, σε αυτο λοιπόν το πακετάκι θέλουν τώρα, ανεξαρτήτου κόστους, να το φεσωσουν 15€. Παράνομο και καταχρηστικο. Μακάρι να ιδιωτικοποιηθουν μπας και λειτουργήσει σωστά και βεβαια μπας και αναγνωριστουν οι ελαχιστοι εκεί μεσα που δουλεύουν. Αφαιρέστε αυτη την υποσημείωση, είστε παρανομοι. Ευχαριστώ

  1. υπαρχει περιπτωση με αυτο το τροπο να πληρωσει κανεις??
   οποτε για ποια διασωση μιλαμε???

  2. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου αγαπητέ Νίκο.
   Αλλά που να βρούμε το δίκιο μας..
   Περιμένουμε κάποια πράγματα για να κάνουμε την δουλειά μας και τα βλέπουμε μετά από 2 μήνες και Αν…
   Άσε πόσα πακέτα δεν τα βλέπουμε ποτέ, αφού τα παίρνουν οι επιτήδειοι..
   Ελλάς το μεγαλείο σου.. Είμαστε…

  3. Τα 15€ πηγαίνουν στην ΑΑΔΕ, όχι στα ΕΛΤΑ. Τα ΕΛΤΑ εισπράττουν τα 15€ και τα δίνει στην ΑΑΔΕ, αφού το τελωνείο ανήκει στην ΑΑΔΕ. Άλλο τελωνείο, άλλο ΕΛΤΑ, δηλαδή και να ιδιωτικοποιηθεί πάλι θα υπάρχει το 15αρι.

 10. Εδώ θέλει μαζικά παράπονα στους φορείς. Αν κατακλυστούν απο παράπονα πολιτών οι Χ,Υ πολιτικάντηδές, μέχρι και ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να δράσουν.

  1. O κ.πρωθυπουργος τρεχει να προλαβει να επιταξει τα χωραφια-σπιτια του κοσμακη……..

  2. Καλημέρα..
   Μετά από όλα αυτά δεν μένει παρά να ακούσουμε ότι θα σταματήσουν τα πακέτα στο Τελωνείο για το καλό μας, Απλά για την προστασία μας από την μετάδοση για τον Κοροναϊός… Και μην γελάτε, θα το βρείτε και αυτό κάπου γραμμένο..

 11. Εγώ να επικαλεστώ τον Ευρωπαϊκό νόμο και να ζητήσω εξηγήσεις αλλά από ποιον? Από τον υπάλληλο? Χάσιμο χρόνου.

  1. 5 λεπτά μόνο ο καθένας να τους κάνουμε παράπονα κάθε φόρα που γίνεται, σύντομα θα το αναιρέσουν και αυτό. Όπως είπα και σε άλλους σχολιαστές με παρόμοια λογική αν θέλει μείνει κάποιος άπραγος είναι δικό του πρόβλημα. Με τη λογική αυτή κιόλας μπορείς να αποδεκτής το οτιδήποτε…

  2. Έχει δίκιο ο Μανώλης..
   Εγώ πάντως εάν πάρω δέμα με έχτρα χρέωση και που την παραγγελία την έχω κάνει εδώ και 2 μήνες το λιγότερο 10 Εμαιλ με παράπονα θα στείλω. Όχι ένα…
   Ήδη τους έχω στείλει για για παραγγελίες που τις βλέπω να κάθονται στο Τελωνείο από τις 23/12/19…
   Και για ενημέρωση εδώ για Τελωνείο…
   geta@elta-geta.gr
   Και κοινοποίηση εδώ ΕΛΤΑ
   service@elta-net.gr

 12. Από την αρχή έλεγα ότι η έμπνευση αυτή ήταν τελείως εκτός πραγματικότητας σύμφωνα με την νομοθεσία. Δηλαδή αν εγώ επέλεγα να μην πάρω το πακέτο μου και να χάσω την αξία τα ελτα/τελωνείο θα έπρεπε να το στείλουν πίσω. Μόνο από αυτό είμαστε όλοι χαμένοι εκτός από τον κινέζο πωλητή!!! Αυτά συμβαίνουν όταν τα κριτήρια σε αυτές τις διοικητικές θέσεις δεν είναι τεχνοκρατικά αλλά πολιτικά…Κάποια στιγμή Ίσως αλλάξουν την νομοθεσία και σε υποχρεώνουν να το πάρεις θες δε θες και να πληρώσεις εσύ τα σπασμένα. Το θέμα του φακέλου το έλεγαν καθαρά πάντως (επιτολικό ταχυδρομείο) και πάλι μου έκανε εντύπωση πως ελάχιστοι, έως και απειροελάχιστοι το καταλάβαιναν…Ίσως κι εμείς πρέπει να γίνουμε πιο καλοί καταναλωτές και να καταλαβαίνουμε τι μας λένε και τι διαβάζουμε…