13888: Τι είναι, πόσο χρεώνει και οδηγίες φραγής

Δεν είναι λίγες οι κλήσεις από το 13888 που πολλές φορές δεν είναι επιθυμητές. Μπορεί να καλούν μέχρι και ακατάλληλες ώρες κοινής ησυχίας που μπορεί ο κόσμος να ξεκουράζεται και όχι μόνο. Το πιο πιθανό σενάριο αν αγνοήσεις το 13888 σε σταθερό ή κινητό είναι να συνεχίσουν απτόητοι τις κλήσεις.

Γι’ αυτό ακριβώς σε αυτό το άρθρο θα μάθεις:

 1. Τι είναι και σε ποιον ανήκει το 13888
 2. Γιατί σε καλεί
 3. Πως μπορείς να κάνεις φραγή
 4. Πόσο χρεώνουν Vodafone, Cosmote και Wind την κλήση στο 13888
13888

1) Σε ποιον ανήκει το 13888;

Το 13888 ανήκει στον ΟΤΕ, ο οποίος με την σειρά του ανήκει στην Cosmote. Πρόκειται για τον αριθμό του Κέντρου Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης του ΟΤΕ που το 2010 αντικατέστησε το νούμερο 134.

Είναι το τηλέφωνο που μπορείς να καλέσεις αν είσαι συνδρομητής Cosmote σε περίπτωση οποιαδήποτε βλάβης στο σταθερό ή για ό,τι απορία έχεις. Ακόμα μπορείς να μάθεις πληροφορίες για συμβόλαιά και πακέτα, είτε αυτά αφορούν προγράμματα σταθερής τηλεφωνίας, συνδρομητικής τηλεόρασης, ίντερνετ, είτε κάποια σύνδεση κινητής.

Σε αυτό το σημείο είναι αρκετά σημαντικό να θυμίσουμε πως από το 2018 όλοι οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν δωρεάν επικοινωνία χωρίς χρέωση για δήλωση βλάβης.

13888

2) Γιατί μας καλεί το 13888;

Η βασική αιτία των κλήσεων από τον αριθμό 13888 είναι η προώθηση υπηρεσιών. Συνήθως ο υπάλληλος θέλει να σε ενημερώσει για κάποια προσφορά που τρέχει και να καταφέρει να σε πείσει. Αυτό το σημείο θέλει πολύ προσοχή, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που ανανεώνουν τηλεφωνικά κάποιο συμβόλαιο, ή ακόμη σε αναβαθμίζουν σε ακριβότερο πακέτο, χωρίς καλά καλά να το καταλάβεις.

Έχοντας προσωπική εμπειρία πάνω στο θέμα, χρειάστηκε να γίνει απομαγνητοφώνηση ηχογραφημένης κλήσης με το 13888, για να αποδείξω πως ουδέποτε συμφώνησα σε ανανέωση συμβολαίου. Καλό είναι να αποφεύγονται οι τηλεφωνικές ανανεώσεις πακέτων και να γίνονται σε καταστήματα, βάζοντας υπογραφή σε πραγματικά φυσικά συμβόλαια, αφού πρώτα τα έχουμε διαβάσει ή έστω έχουν έρθει πρώτα σε email και δεν πιέζουν πως το συμβόλαιο έρχεται με courier και δεν προλαβαίνεις ποτέ να το διαβάσεις πριν υπογράψεις.

Τέλος, αν είσαι συνδρομητής σε κάποια υπηρεσία της Cosmote, ενδέχεται η κλήση να αφορά βλάβη στην γραμμή ή ενημέρωση για κάποιο ζήτημα. Ταυτόχρονα, υπάρχει περίπτωση να πλησιάζει η ημερομηνία λήξης της σύμβασής και να θέλουν να σε ενημερώσουν για τις νέες χρεώσεις που θα ισχύουν.

κλήση από 13888

3) Πως θα κάνω φραγή στο 13888;

Πριν περάσουμε στα δραστικά μέτρα καλό θα ήταν να δοκιμάσεις να απαντήσεις στην κλήση από το 13888 και να ενημερώσεις τον υπάλληλο ότι δεν ενδιαφέρεσαι για κάποια προσφορά. Σε περίπτωση που οι κλήσεις συνεχιστούν, μπορείς να ζητήσεις να αφαιρεθείς από την λίστα των αποθηκευμένων αριθμών τηλεφωνικού καταλόγου και προωθήσεων.

Αν δεν είσαι συνδρομητής σταθερής OTE/COSMOTE, μπορείς να επικοινωνήσεις με τον πάροχο ώστε να σε προσθέσει στο μητρώο του άρθρου 11. Σύμφωνα με το άρθρο 11 (παρ. 2 Ν. 3471 του 2006) είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν μία λίστα με στοιχεία συνδρομητών που έχουν επιλέξει να μην δέχονται κλήσεις για προώθηση προϊόντων ή άλλου είδους διαφημίσεις.

Αυτό μπορεί να γίνει σε επικοινωνία με τον αριθμό υποστήριξης πελατών του παρόχου, σε φυσικό κατάστημα, ή μέσω ηλεκτρονικής αίτησης όπου αυτό υποστηρίζεται. Αν οι κλήσεις συνεχίζονται τότε το επόμενο βήμα είναι η καταγγελία στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Η καταγγελία μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά από εδώ.

Τέλος, όσοι έχουν πρόβλημα με κλήσεις στο κινητό, μπορούν να μπλοκάρουν το 13888 με φραγή προσθέτοντάς τον στην λίστα αποκλεισμένων επαφών. Αν ο ενσωματωμένος dialer της συσκευής δεν υποστηρίζει φραγή κλήσεων, μπορείς να κατεβάσεις έναν από το Google Play Store, όπως η εφαρμογή TrueCaller. Φυσικά αν το σταθερό μας έχει κάποια παρόμοια λειτουργία μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε. Συνοψίζοντας έχουμε:

 1. Προσπάθεια επίλυσης απαντώντας στον υπάλληλο
 2. Ένταξη στο μητρώο του Άρθρου 11
 3. Καταγγελία στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ)
 4. Προσθήκη στην λίστα αποκλεισμένων επαφών της συσκευής μας
φραγή 13888

4) Χρέωση για κλήση στο 13888

Οι χρεώσεις που ισχύουν για κλήση στο 13888 είναι αρκετά καλά κρυμμένες, όμως μετά από αρκετό ψάξιμο καταφέραμε να τις βρούμε. Οι χρεώσεις ίσως διαφοροποιούνται συχνά και καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον πιο πρόσφατο κατάλογο χρεώσεων προς σύντομους αριθμούς του παρόχου σας. Πληροφορίες παρακάτω:

 • Από σταθερό OTE/Cosmote: Δωρεάν
 • Από κινητό Cosmote (Σύνδεση, καρτοσυμβόλαιο, What’s Up, Κοσμοκάρτα): €0,19 ανά κλήση
 • Από σταθερό Vodafone: 0,35€ ανά λεπτό με βήμα χρέωσης ανά λεπτό
 • Από κινητό Vodafone: 0,35€ ανά λεπτό
 • Από σταθερό Wind: 0,1301€ ανά λεπτό με βήμα χρέωσης ανά δευτερόλεπτο
 • Από κινητό Wind: 0,792€ ανά λεπτό με βήμα χρέωσης ανά δευτερόλεπτο
 • Από σταθερό Nova 0,50€ ανά λεπτό

Μην ξεχνάς πως μπορείς να καλείς χωρίς καμία χρέωση αυτόν το ειδικό αριθμό: Βλάβες ΟΤΕ


I can only show you the door...