Παράνομο βάση Ευρωπαϊκού κανονισμού το νέο χαράτσι των ΕΛΤΑ;

Τι πρέπει να γνωρίζεις:

  • Τα ΕΛΤΑ από 3/2/2020 θα χρεώνουν 15€ έξτρα μέχρι και τις αποστολές με κόστος κάτω από 22€ που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής ένωσης.
  • Όπως επισήμαναν τα ΕΛΤΑ με ανακοίνωση στο Facebook εξαιρούνται οι επιστολές. Μάλλον εννοώντας τα απλά γράμματα.
  • Βάση Ευρωπαϊκού κανονισμού όμως η νέα χρέωση μάλλον είναι παράνομη.
παράνομη χρέωση ελτα

Για αρχή θέλω να αναφερθώ στην απαράδεκτη στάση των ΜΜΕ που δεν σχολίασαν αρνητικά το νέο μέτρο παρά μόνο το ανακοίνωσαν σαν να είναι κάτι φυσιολογικό. Τα ΕΛΤΑ από τις 3 Φεβρουαρίου 2020 αποφάσισαν να χρεώνουν όλα τα πακέτα με 15€ χαράτσι ανεξαιρέτως, εκτός από τις επιστολές, αλλά είναι ικανοί και γι’αυτό όπως φαίνεται.

Μέχρι και πριν τις 3 Φεβρουαρίου 2020 αποστολές με κόστος έως και 22€ που προέρχονταν από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής ένωσης ήταν τελωνειακός ελεύθερες. Πλέον όμως άλλαξε αυτό, έτσι ακόμα και μία θήκη κινητού με πραγματικό συνολικό κόστος 1.5€ θα χρεώνεται από τα ΕΛΤΑ άλλα 15€. Μάλιστα κάποιο blog τόλμησε να πει πως ήταν αναμενόμενο να γίνει κάτι τέτοιο, αφού οι αποστολές μικρού κόστους από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής ένωσης είχαν αυξηθεί.

Όμως ούτε ένας από αυτούς δεν σχολίασε πως δεν έχει καμία λογική να πληρώνεις πιο πολλά από το πραγματικό κόστος του αντικειμένου. Ευτυχώς για εμάς όμως αυτό ακριβώς περιγράφει Ευρωπαϊκός κανονισμός που μπορείτε να βρείτε εδώ και στο τέλος του κειμένου αναφέρει:

Τα κράτη μέλη δεν μπορούν να επιβάλλουν τελωνειακές επιβαρύνσεις υψηλότερες από το πραγματικό κόστος.

Το νέο μέτρο λοιπόν όχι μόνο φαίνεται να είναι παράνομο, αλλά για άλλη μία φορά η Ελλάδα κινδυνεύει να της επιβλεφθεί ακόμα ένα πρόστιμο για παραβίαση Ευρωπαϊκών κανονισμών. Όπως είναι αυτονόητο αν τελικά επιβληθεί πρόστιμο στη χώρα μας όλοι ξέρουμε ποιος θα το πληρώσει.

Το μόνο που θα καταφέρουν τα ΕΛΤΑ με την κίνηση αυτή θα είναι οι καταναλωτές να αγοράζουν μόνο από καταστήματα που εκτελωνίζουν τα ίδια τις παραγγελίες τους σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Asus ZenFone 8 Android