φεισμπουκ σύνδεση; Προσοχή η Google προωθεί σελίδα εξαπάτησης!
Μπαίνεις στο Facebook κάνοντας αναζήτηση στη Google για “Φεισμπουκ σύνδεση” ή άλλο παρόμοιο συνδυασμό λέξεων όπως “Facebook σύνδεση”; Τότε υπάρχει πιθανότητα να έχεις πέσει θύμα phishing και ο λογαριασμός σου να είναι στη κατοχή τρίτων. Αν ναι συνέχιζε να διαβάζεις ΕΠΕΙΓΌΝΤΩΣ και αν χρειαστεί άλλαξε τον κωδικό σου.
Η πηγή του κακού δυστυχώς είναι η ίδια η Google. Φαίνεται πως κάποιος Έλληνας κατάφερε να “σπάσει” τον γνωστό και θεωρητικά έξυπνο αλγόριθμο της Google ο οποίος κατατάσσει σελίδες στην αναζήτηση. Επειδή τα πράγματα μπορεί να ακούγονται λίγο πολύπλοκα ας το δούμε πιο απλά για να καταλάβουν όλοι τι συμβαίνει και γιατί είναι σημαντικό.
Με βάση επικυρωμένα στοιχεία από επίσημη υπηρεσία της Google (Google Ads) κάθε μήνα περίπου μισό εκατομμύριο Έλληνες αναζητούν “φεισμπουκ σύνδεση” και άλλες παρόμοιες λέξεις ώστε να εισέλθουν στο Facebook. Χοντρικά το 80% των χρηστών θα χρησιμοποιήσει τα 3 πρώτα αποτελέσματα που θα δει. Το υπόλοιπο 20% θα χρησιμοποιήσει κάποιο άλλο αποτέλεσμα αναζήτησης όπως τέταρτο, πέμπτο και πάει λέγοντας.
Όπως φαίνεται στο παραπάνω screenshot, ακριβώς το τέταρτο αποτέλεσμα που δίνει η Google είναι σελίδα phishing! Δηλαδή σελίδα εξαπάτησης που μοιάζει με το Facebook και ζητάει κωδικό και email. Όποιος πέσει στην παγίδα θα έχει δώσει τα στοιχεία του σε τρίτους με κίνδυνο να εκθέσει όλα τα προσωπικά δεδομένα που μπορεί να έχει ένα προφίλ. Από το μισό εκατομμύριο είναι πολύ πιθανό κάθε μήνα 5.000 χρήστες να πέφτουν θύματα της συγκεκριμένης εξαπάτησης, εξαιτίας της Google που έχει συμπεριλάβει την συγκεκριμένη σελίδα στα αποτελέσματα της και μάλιστα για ένα τόσο γνωστό όρο. Αν είσαι ένας από αυτούς τότε άλλαξε επειγόντως κωδικό πρόσβασης.
Τι μπορείς να κάνεις
- Αν έχεις πέσει θύμα phishing απλά άλλαξε κωδικό.
- Αν δεν γνωρίζεις και έχεις δει ύποπτες κινήσεις στο προφίλ άλλαξε κωδικό.
- Μάθε να μπαίνεις σε σελίδες όσο αυτό είναι δυνατόν χωρίς να χρησιμοποιείς κάποια μηχανή αναζήτησης.
- Να κοιτάς πάντα το URL, ειδικά όταν πρόκειται για σελίδες που συλλέγουν προσωπικά δεδομένα.
Το άρθρο καθώς και όλες οι πληροφορίες αποτελούν προσωπική έρευνα του TechValue.GR, η αναδημοσίευση και μόνο της πληροφορίας επιτρέπεται μόνο με do follow link.