Γιατί και η Ευρώπη πρέπει να φοβάται την Huawei;

Η Huawei έχει δημιουργήσει ένα αρκετά αρνητικό ιστορικό που αν ο καθένας το γνώριζε καλά, θα το σκεφτόταν καλύτερα πριν κάνει το οτιδήποτε με την Huawei. Είτε πρόκειται για μία απλή αγορά κινητού είτε για μία συνεργασία όπως αυτή που ετοιμάζεται να κάνει η Ευρωπαϊκή ένωση για τα δίκτυα επόμενης γενιάς 5G.

1.Huawei Υποκλοπές Εμπιστευτικών Δεδομένων

Όλα ξεκίνησαν όταν η Huawei κατηγορήθηκε για υποκλοπές δεδομένων από κεντρικό κτίριο της Αφρικανικής Ένωσης στην Αιθιοπία. Το 2012 η Huawei είχε αναλάβει την τεχνολογική υποδομή της Αφρικανικής ένωσης και μάλιστα μετά από δωρεά της Κίνας…

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας Le Monde (Γαλλική) τα οποία επιβεβαιώθηκαν από τους Financial Time, η Huawei κάθε βράδυ στις 12 και για 2 ώρες υπέκλεπτε εμπιστευτικά αρχεία τα οποία κατέληγαν σε server με γεωγραφική τοποθεσία την Σανγκάη. Μετά από αυτό, ο εξοπλισμός έγινε αντικατάσταση και αυτή είναι μόνο μία συνοπτική περιγραφή του συμβάντος.

υποκλοπή δεδομένων κινητού

2.Υποδεέστερο Υλικό σε Κινητά

Κάτι με το οποίο ασχοληθήκαμε αρκετά εδώ στο TechValue ήταν η σειρά κινητών P10 της Huawei. Είχε αποδειχθεί το 2017 με τις τότε ναυαρχίδες της εταιρείας ότι φορούσαν πιο αργές μνήμες από αυτές με τις οποίες η Huawei τα διαφήμιζε. Μπορεί να ακούγεται σαν μια ασήμαντη παράληψη αλλά δεν είναι έτσι.

Τα κινητά της Huawei τα οποία διαφημίζονταν με μνήμη UFS και τελικά είχαν eMMc είχαν αρκετά πιο αργή απόδοση. Για όσους δεν κατάλαβαν ήταν σαν να έπαιρνες ένα αυτοκίνητο το οποίο σου έλεγαν ότι είναι 250 άλογα και τελικά στη πράξη αυτό που αγόραζες ήταν 190 και δεν ήξερες τίποτα.

Η Huawei μη έχοντας άλλη επιλογή παραδέχτηκε το γεγονός, αλλά χωρίς να προβεί σε καμία αντικατάσταση! Συγκεκριμένα είπε πως απλώς ο προμηθευτής δεν μπορούσε να παράγει αρκετές UFS μνήμες και έτσι χρησιμοποίησαν και eMMc, δηλαδή μνήμες που βλέπουμε σε κινητά αξίας μέχρι και κάτω από 100€ με τη διαφορά ότι τότε το P10 και P10 Plus πλησίαζαν και τα 700€…

υποκλοπή δεδομένων κινητού

3.Ψεύτικές Φωτογραφίες από DSLR

Η Huawei το 2018 χρησιμοποίησε επαγγελματικό φωτογραφικό εξοπλισμό χιλιάδων ευρώ και άφησε να εννοηθεί ότι αυτές οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από κινητά της Huawei…

υποκλοπή δεδομένων κινητού

4.Πειραγμένα Benchmarks

Δεν είναι λίγοι οι χρήστες που θα επηρεαστούν από τις γνωστές benchmarks εφαρμογές που υπάρχουν στο Play Store του Android. Η Huawei παραδέχτηκε και πιάστηκε να πειράζει τον κώδικα του Huawei P20 ώστε να έχει σημαντικά πιο καλή απόδοση στα τεστ αυτά. Τα οποία όμως στην πράξη δεν σήμαιναν τίποτα.

υποκλοπή δεδομένων κινητού

5.Καταργεί το ξεκλείδωμα του BootLoader

Η Huawei στις 24-5-2018 καταργεί το ξεκλείδωμα του BootLoader για όλα τα κινητά της ακριβώς μία μέρα πριν την εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού νόμου GDPR για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Δεν υπάρχουν αποδείξεις για τίποτα εδώ, αλλά ήταν μία αρκετά ύποπτη κίνηση.

υποκλοπή δεδομένων κινητού

Μήπως τελικά καλά έκανε η Αμερική και απέκλεισε την Huawei;

2 Comments

  1. Anonymous 27/03/2019
    • Αριστειδόπουλος Μανώλης 27/03/2019

Leave a Reply