Ταχύτητα ίντερνετ | SpeedTest μέτρησης για OTE, HOL, Wind κ.α!

Συνήθως στην Ελλάδα οι οικιακές συνδέσεις ίντερνετ είναι έως 24Mbps και σιγά σιγά γίνεται πιο δημοφιλής η ταχύτητα των 50Mbps. Η λέξη κλειδί είναι το “εώς” για την ταχύτητα του ίντερνετ! Αυτό σημαίνει πως η εταιρεία έχει το δικαίωμα να δώσει και μόνο 1Mbps αν το “επιθυμεί” και να μην μπορεί να γίνει τίποτα γι αυτό, εκτός από την αλλαγή παρόχου. Γι’ αυτό ακριβώς μοιραζόμαστε μαζί σας ένα από τα καλύτερα εργαλεία μέτρησης ταχύτητας ίντερνετ για να μάθετε όλη την αλήθεια για τη γραμμή σας!

Δοκίμασε εδώ την ταχύτητα του ίντερνετ με το πιο αξιόπιστο SpeedTest.

Ταχύτητα ίντερνετ, πώς και που!

Βέβαια, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, γι’ αυτό ακριβώς θα κάνουμε μια μικρή ανάλυση. Στο παρακάτω link θα βρείτε το σχετικό site για να κάνετε την μέτρηση ταχύτητας ίντερνετ και παρακάτω θα εξηγήσω τι είναι αυτά τα νούμερα και τι ακριβώς σημαίνουν σε απλά Ελληνικά. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να πατήσετε το από κάτω link, να περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να φορτώσει το κώδικας και να πατήσετε το κουμπί “Start Test” για να ξεκινήσει η δοκιμή.

Προσέχουμε να μην χρησιμοποιείται το ίντερνετ

Είναι σημαντικό, κατά τη διάρκεια του Speed Test που θα τρέξετε, να μην υπάρχουν ανοικτές άλλες σελίδες που χρειάζονται bandwidth. Ακόμα, καλό θα ήταν να αποσυνδέσετε τυχούσες συσκευές όπως κινητά ή laptops που συνδέονται στο ίντερνετ, γιατί ενδέχεται να χρησιμοποιούν μέρος της ταχύτητας του internet και να αλλοιωθεί το τελικό αποτέλεσμα.

ταχύτητα ίντερνετ

Τι είναι το Ping στη μέτρηση ταχύτητας ίντερνετ;

Το ping είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας αυτής της μέτρησης. Μπορεί να τύχει να είστε μακρυά από κέντρο και να έχετε για παράδειγμα μόνο 3Mbps, αντί για 24. Αλλά αν έχετε καλό ping (δηλαδή κάτω από 30ms), τότε δεν θα καταλάβετε ότι στην πραγματικότητα έχετε αργό internet, ειδικά αν κάνετε απλό σερφάρισμα στο ίντερνετ. Ας το θέσω πιο απλά: είναι το πόσο άμεσα θα ανταποκριθεί το internet στα “κλικ” μας.

Το ping μετριέται σε κλάσματα του δευτερολέπτου, millisecond (ms) στα αγγλικά. Αν είστε multiplayer gamer, το ping κάτω από 30ms είναι πολύ κρίσιμο. Ειδικά σε παιχνίδια FPS, στα οποία όποιος πατήσει πιο γρήγορα την σκανδάλη θα νικήσει! Με λίγα λόγια, όσο πιο χαμηλό το νούμερο αυτό, τόσο το καλύτερο. Keep it low. Είναι σημαντικό για:

 • Online Gaming.
 • Άμεση ανταπόκριση του internet χωρίς καθυστέρηση.

Download, κοινώς ταχύτητα ίντερνετ ή κατεβάσματος

Οι πιο πολλοί γνωρίζετε τι είναι. Είναι η ταχύτητα με την οποία μπορούμε να κατεβάσουμε σελίδες στο internet, να βλέπουμε video και, το πιο σημαντικό, να κατεβάζουμε αρχεία. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε πως το εργαλείο μέτρησης ταχύτητα internet μας δίνει 10Mbps. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να κατεβάζουμε το δευτερόλεπτο 1.25MB. Το νούμερο αυτό όσο πιο μεγάλο είναι, τόσο το καλύτερο.

Μια εικόνα ασυμπίεστη από ένα καλό κινητό μπορεί να έχει μέγεθος 1MB, οπότε θα χρειαστεί περίπου 1 δευτερόλεπτο για να κατέβει. Αν θέλουμε να κατεβάσουμε μια ταινία μέσω torrent και έχει μέγεθος 700MB, τότε θα χρειαστούν περίπου 12 λεπτά. Αυτό θα γίνει στην περίπτωση που η ταχύτητα internet που έχουμε πιάνει 10Mbps στην μέτρηση, δεν απασχολούμε την σύνδεση με κάτι άλλο και το torrent έχει να μας δώσει όσο bandwith (ταχύτητα) έχουμε διαθέσιμο από τον πάροχό μας. Είναι σημαντικό:

 • Αν υπάρχουν πάνω από 2 άτομα στο δίκτυο.
 • Παρακολούθηση video σε ικανοποιητική ποιότητα.

Μέτρηση Ταχύτητας ίντερνετ upload

Για τους πιο πολλούς οικιακούς χρήστες εκεί έξω, αυτό είναι ένα σχετικά ασήμαντο νούμερο. Είναι η ταχύτητα με την οποία εμείς μπορούμε να στείλουμε ένα αρχείο. Στην Ελλάδα δυστυχώς το νούμερο είναι χαμηλό γενικά. Αν έχετε μια τυπική σύνδεση internet, τότε στο speedtest για την μέτρηση της ταχύτητας θα βγάλετε κάτω από 1Mbps. Η μονάδα μέτρησης είναι ίδια με αυτήν του download, οπότε πάρτε από εκεί παραδείγματα. Είναι σημαντικό:

 • Youtubers που ανεβάζουν συχνά videos.
 • Ανταλλαγή μεγάλων αρχείων.
 • Αν υπάρχουν πάνω από 2 χρήστες συνδεδεμένοι.
Μέτρηση ταχύτητας internet HOL, Forthnet, OTE και Cosmote

Με το συγκεκριμένο speed test που θα βρείτε πιο πάνω, μπορείτε να δοκιμάσετε HOL, Forthnet, OTE, Cosmote και όλες τις συνδέσεις που προσφέρονται στην Ελληνική αγορά.

Πόσο γρήγορο ίντερνετ έχω;

Αυτό εξαρτάται από την σύνδεση. Αν για παράδειγμα η σύνδεση είναι μέχρι 24Mbps και τελικά πιάνει τα 12Mbps στο speed test, τότε για τα δεδομένα της Ελλάδας μπορεί να θεωρηθεί γρήγορο.

Ταχύτητα ίντερνετ ανά περιοχή

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για να έχουμε γρήγορο ίντερνετ είναι η περιοχή. Όσο πιο κοντά είμαστε σε κάποιο κέντρο, τόσο πιο γρήγορη σύνδεση θα έχουμε. Δυστυχώς, κάποιες περιοχές που είναι μακρυά από το κέντρο μπορεί να πιάνουν μέχρι και 3Mbps, που είναι πολύ αργό και με το ζόρι μπορεί να καλύψει έναν σύγχρονο χρήστη.

Μην ξεχάσετε να αφήσετε ένα σχόλιο με τα παρακάτω στοιχεία για να βοηθήσετε τους αναγνώστες. Περιοχή, πάροχο και ταχύτητα.

μέτρηση ταχύτητας ίντερνετ

14 Comments

 1. Anonymous 20/07/2019
 2. Anonymous 18/06/2019
 3. Anonymous 08/06/2019
 4. Anonymous 22/05/2019
 5. Anonymous 13/05/2019
 6. Anonymous 14/11/2018
 7. Anonymous 07/11/2018
 8. Anonymous 26/10/2018
 9. Anonymous 12/09/2018
  • Anonymous 03/10/2018
 10. Anonymous 31/05/2018
 11. Anonymous 25/04/2018
 12. Anonymous 13/04/2018

Leave a Reply