Παράνομο βάση Ευρωπαϊκού κανονισμού το νέο χαράτσι των ΕΛΤΑ;

Τι πρέπει να γνωρίζεις:

 • Τα ΕΛΤΑ από 3/2/2020 θα χρεώνουν 15€ έξτρα μέχρι και τις αποστολές με κόστος κάτω από 22€ που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής ένωσης.
 • Όπως επισήμαναν τα ΕΛΤΑ με ανακοίνωση στο Facebook εξαιρούνται οι επιστολές. Μάλλον εννοώντας τα απλά γράμματα.
 • Βάση Ευρωπαϊκού κανονισμού όμως η νέα χρέωση μάλλον είναι παράνομη.
παράνομη χρέωση ελτα

Για αρχή θέλω να αναφερθώ στην απαράδεκτη στάση των ΜΜΕ που δεν σχολίασαν αρνητικά το νέο μέτρο παρά μόνο το ανακοίνωσαν σαν να είναι κάτι φυσιολογικό. Τα ΕΛΤΑ από τις 3 Φεβρουαρίου 2020 αποφάσισαν να χρεώνουν όλα τα πακέτα με 15€ χαράτσι ανεξαιρέτως, εκτός από τις επιστολές, αλλά είναι ικανοί και γι’αυτό όπως φαίνεται.

Μέχρι και πριν τις 3 Φεβρουαρίου 2020 αποστολές με κόστος έως και 22€ που προέρχονταν από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής ένωσης ήταν τελωνειακός ελεύθερες. Πλέον όμως άλλαξε αυτό, έτσι ακόμα και μία θήκη κινητού με πραγματικό συνολικό κόστος 1.5€ θα χρεώνεται από τα ΕΛΤΑ άλλα 15€. Μάλιστα κάποιο blog τόλμησε να πει πως ήταν αναμενόμενο να γίνει κάτι τέτοιο, αφού οι αποστολές μικρού κόστους από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής ένωσης είχαν αυξηθεί.

Όμως ούτε ένας από αυτούς δεν σχολίασε πως δεν έχει καμία λογική να πληρώνεις πιο πολλά από το πραγματικό κόστος του αντικειμένου. Ευτυχώς για εμάς όμως αυτό ακριβώς περιγράφει Ευρωπαϊκός κανονισμός που μπορείτε να βρείτε εδώ και στο τέλος του κειμένου αναφέρει:

Τα κράτη μέλη δεν μπορούν να επιβάλλουν τελωνειακές επιβαρύνσεις υψηλότερες από το πραγματικό κόστος.

Το νέο μέτρο λοιπόν όχι μόνο φαίνεται να είναι παράνομο, αλλά για άλλη μία φορά η Ελλάδα κινδυνεύει να της επιβλεφθεί ακόμα ένα πρόστιμο για παραβίαση Ευρωπαϊκών κανονισμών. Όπως είναι αυτονόητο αν τελικά επιβληθεί πρόστιμο στη χώρα μας όλοι ξέρουμε ποιος θα το πληρώσει.

Το μόνο που θα καταφέρουν τα ΕΛΤΑ με την κίνηση αυτή θα είναι οι καταναλωτές να αγοράζουν μόνο από καταστήματα που εκτελωνίζουν τα ίδια τις παραγγελίες τους σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Asus ZenFone 8 Android

Leave a Reply

Mην καταχωρείτε προσωπικά δεδομένα στα πεδία.

11 Comments

 1. Γιατι οι νέες αυξήσεις από 3/3 είναι φυσιολογικές ρε παιδιά? Έστελνα πριν 40γρ. Ακανόνιστο Αγγλία 2, 60 και μου το πήγαν 8,50??? Τα χουνε λίγο χαμένα?

 2. Με τη σειρά μου να ρωτήσω και εγώ κάτι χαζό…

  Με βάση το νόμο(απ’όσο γνωρίζω δλδ μπορεί να κάνω και λάθος )…
  ΟΛΑ τα δέματα ανεξαρτήτου μεγέθους πρέπει να περνάνε τελωνειακό έλεγχο.(Οχι δειγματοληπτικά όπως συμβαίνει στη πραγματικότητα).

  Σαν αποτέλεσμα είναι αβάσιμο να χρεώνεις με επιπλέον κόστος την παραλαβή ενός δέματος για τον έλεγχο που ορίζει ο νόμος.

 3. Ο νόμος αναφέρεται στο κοστος που τα τελωνεία έχουν κατά τους ελέγχους που κάνουν στα δέματα και στις διαδικασίες που γίνονται κατά την επεξεργασία των δεμάτων και όχι στην αξία του περιεχομένου τους.

  Οπότε φαντάζομαι μία αλλαγή τίτλου επιβάλλεται.

  1. Ας υποθέσουμε ότι είναι έτσι. Δηλαδή το τελωνείο παραλαμβάνει 1 δέμα παραδείγματος χάριν, το τελωνείο βλέπει ότι γράφει κόστος αντικειμένου 2€ και είναι ελαφρύ και πολύ μικρό, άρα δεν έχει καμία επεξεργασία. Άρα το τελωνείο μόλις ξόδεψε το πολύ 1 εργασιακό λεπτό γι’αυτό το πακέτο και ο παραλήπτης πρέπει να πληρώσει 15€…

   Ακόμα και έτσι να είναι δεν αναιρεί τα λεγόμενα μου και τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς το πραγματικό κόστος επεξεργασίας δεν ξεπερνά ούτε το 1€.

  2. Οι διαδικασίες μπορεί να είναι και X-Rays, ανάλυση δειγμάτων για πιθανές παράνομες ουσίες (ναρκωτικά ή άλλες) και άλλες τέτοιου είδους -εραστηριακές και μη- αναλύσεις, οι οποίες δεν είναι φθηνές ούτε σύντομες.

   Ακόμα, οταν αυξάνεται πάρα πολύ ο αριθμός δεμάτων το αντίστοιχο κόστος δεν αυξάνεται γραμμικά, συνήθως είναι εκθετικά.

   Επίσης, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται και οι εργατοώρες που ξοδεύονται, οπότε για αυτό το “είναι ελαφρύ και πολύ μικρό, άρα δεν έχει καμία επεξεργασία. Άρα το τελωνείο μόλις ξόδεψε το πολύ 1 εργασιακό λεπτό”:

   1. Κάποιος πρέπρει να το κρίνει ότι δεν χρειάζεται να ελεγθεί
   2. Το υποτιθέμενο 1 λεπτό αν πολλαπλασιαστεί με εκατομύρια δέματα αυξάνει το κόστος
   3. Το κόστος ΟΛΩΝ των ελεγχων μοιράζεται σε ΟΛΑ τα δέματα, είτε ελέγθηκαν είτε όχι.

   Οπότε εφόσον ο αριθμός των δεμάτων έχει αυξηθεί τόσο πολύ, τότε θα αυξηθούν και τα κόστη, άρα ο ισχυρισμός σας ότι “είναι παράνομη χρέωση” δεν στέκει -δεδομένου πως πολλά δέματα έρχονται ως “δώρα” τα οποία δεν υπόκεινται στο ίδιο επίπεδο χρεώσεων άλλα έχουν τους ίδιους ελέγχους, και στην καλύτερη ο τίτλος είναι παραπλανητικός.

  3. Χωρίς να θέλω να προσβάλω, το μόνο που ελπίζω είναι να μην έχεις κάποια θέση εργασίας που θα μπορούσες να πάρεις σημαντικές αποφάσεις για τρίτους όπως αυτό που περιγράφεις και δεν έχει καμία λογική.

   Αν ήταν έτσι τα πράγματα θα πληρώναμε όλοι ένα μέσο όρο φόρο εισοδήματος κάθε χρόνο και όλα καλά. Φτωχοί, άνεργοι και πλούσιοι τα ίδια.

   Δεν είναι καθόλου δύσκολο να υπολογιστεί το κόστος επεξεργασίας. Πέρασε x-ray +1€. Στείλανε γράμμα για απόδειξη πληρωμή ή SMS +0.50€ π.χ και πάει λέγοντας. Εξάλλου αυτό ακριβώς που λέω τώρα περιγράφει ο Ευρωπαϊκός νόμος όσο και να μην σου αρέσει…

  4. Καλημέρα. Χωρίς να θέλω να προσβάλλω κανένα..
   Από τα λεγόμενα πιστεύω ότι ο κ. T. έχει σχέση με τα ΕΛΤΑ ή κάτι τέτοιο..
   Εγώ να ρωτήσω το εξής…
   Για την ανικανότητα ορισμένων πρέπει να την πληρώσουμε όλοι εμείς..
   Έτσι ξαφνικά βάλανε τους φόρους με το έτσι θέλω στις παραγγελίες πριν 3 χρόνια και πληρώσαμε ένα σωρό λεφτά για πράγματα που είχαμε παραγγείλει 1-2 μήνες πριν..
   Τώρα κάνουν το ίδιο πράγμα.
   Το ότι ένα δεματάκι των 3€ έρχεται σε 15 ημέρες από Κίνα και είναι στο Τελωνείο πάνω από 1 μήνα δεν μιλάει κανείς..
   Εμείς τι φταίμε να πληρώσουμε χαράτσι για παραγγελίες που δεν έχουν έρθει εδώ και 3 μήνες..
   Άλλωστε εκείνοι διάλεξαν να περνάνε όλα τα δέματα έλεγχο και όχι μόνο τα συστημένα..
   Άσε πόσα δέματα που δεν έχουν tracking number τα περνούν και δεν τα βλέπουμε ποτέ..
   Όλα αυτά είναι, για να μην πάρουν προσωπικό και εκτός αυτού, έμαθα ότι από Δευτέρα διώχνουν και όλους τους συμβασιούχους που έχουν προσλάβει εδώ και τόσο καιρό… Θα πάρουν λένε νέους..
   Άλλο μπάχαλο αυτό… Άντε να μάθει ο νέος από την αρχή όλες τις διαδρομές που ξέρει το άτομο που μοιράζει εδώ και ένα χρόνο..
   Είναι σίγουρα παράνομα όλα αυτά και πρέπει να σταματήσουν..
   Εαν αλλάξουν κάτι να είναι νόμιμο και να το εφαρμόζουν για από εδώ και μετά… τουλάχιστον..
   Για να μπορέσει ο κόσμος να διαλέξει εάν θέλει να πάρει αυτό το ρίσκο ή ΟΧΙ…
   Ντροπή μας, δεν μπορώ να πω κάτι άλλο…

 4. Τα κράτη μέλη δεν μπορούν να επιβάλλουν τελωνειακές επιβαρύνσεις υψηλότερες από τις πραγματικές δαπάνες. Τα ΕΛ.ΤΑ. δεν είναι κράτος μέλος είναι Postal operator, που τυγχάνει να είναι δημόσια… Κάποιο Λάθος κάνετε…

  1. Τα ΕΛΤΑ ανήκουν στο κράτος, άρα το κράτος μέλος επιβάλει τις όποιες χρεώσεις μέσω των ΕΛΤΑ.

  2. Πάμε λοιπόν ξανά, η ευρωπαϊκή νομοθεσία λέει για τα τέλη τού τελωνείου… Όχι για τι θα σε χρεώνει ο Postal operator, που μπορεί να είναι ιδιωτικό currier, που παρεμπιπτόντως χρεώνει τουλάχιστον 42 €

  3. Σημασία έχει η χρέωση, δηλαδή το αποτέλεσμα. Το πως θα βαφτίσουν την χρέωση ή ποιος θα πάρει τα χρήματα δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι μιλάμε για τα Ελληνικά ταχυδρομεία, όχι για κάποια ιδιωτική εταιρία. Είναι γνωστό πως οι ιδιωτικές μεταφορικές εταιρίες τύπου DHL χρεώνουν υπερβολικά ποσά σε ιδιώτες και γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τον παραπάνω νόμο της Ευρωπαϊκής ένωσης.