Οπτική σταθεροποίηση εικόνας και ψηφιακή, ποια είναι καλύτερη για κινητά;

Τα κινητά εξελίσσονται όσο δεν είχαμε φανταστεί και το καλό είναι ότι πλέον εύκολα βρίσκεις premium χαρακτηριστικά όπως η οπτική σταθεροποίηση εικόνας ακόμα και σε οικονομικά κινητά. Η διαφορά όμως είναι μεγάλη και σε ένα κινητό μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τις φωτογραφίες, αλλά και την καταγραφή βίντεο.

Οπτική σταθεροποίηση εικόνας

Την οπτική σταθεροποίηση την βρίσκουμε στα κινητά ως OIS (Optical Image Stabilization) και όσους πιο πολλούς άξονες έχει τόσο το καλύτερο, για παράδειγμα το Mi Note 3 έχει 4-axis stabilization και κοστίζει περίπου 250€. Η οπτική σταθεροποίηση είναι πολύ πιο ακριβή στην υλοποίηση της γιατί πρόκειται για υλικό που βρίσκεται στον φακό της κάμερας. Έχει το καλό πως δεν αλλοιώνει την ποιότητα της εικόνα κατά την εγγραφή βίντεο και η κάμερα μπορεί να αποδώσει στο 100% των δυνατοτήτων της.

Οπτική σταθεροποίηση εικόνας

Ψηφιακή Σταθεροποίηση

Η ψηφιακή σταθεροποίηση ας το πω απλά, είναι η φτηνή σταθεροποίηση και είναι απλώς ένα κομμάτι κώδικα, δηλαδή πραγματοποιείται μέσω του λογισμικού της κάμερας και η υλοποίησή της είναι αρκετά πιο απλή. Την βρίσκουμε στα κινητά ως EIS (Electronic Image Stabilization). Η ψηφιακή σταθεροποίηση δουλεύει λίγο “μπακαλίστικα”, αφού στην καταγραφή βίντεο απλώς κόβει την εικόνα (crop) γύρω γύρω ώστε να φαίνεται το βίντεο πιο σταθερό και αναλύει την κίνηση των χεριών ώστε να βελτιώσει το αποτέλεσμα.

Οπτική vs Ψηφιακή

Η προτιμότερη είναι φυσικά η οπτική σταθεροποίηση αφού και μόνο η ύπαρξη της σημαίνει πως έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στις φωτογραφικές δυνατότητες του κινητού. Η ψηφιακή σταθεροποίηση τις περισσότερες φορές έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο κουνημένα βίντεο σε σύγκριση με την οπτική, αλλά όμως με αρκετά χειρότερη ποιότητα, αφού το βίντεο φαίνεται σαν πιξελιασμένο λόγω της “μεγέθυνσης” που έχει υποστεί.