Η οθόνη το σημαντικότερο κριτήριο επιλογής κινητού; IPS ή AMOLED; [Guest Post]

Συντάκτης άρθρου Γιώργος Χρυσέλης

Ποιο είναι το πρώτο σου κριτήριο για ένα κινητό; Αυτό με το οποίο θα πεις “Είναι τέλειο, το αγοράζω!”. Αλήθεια, ποιο θα ήταν αυτό; Πολλοί διαλέγουν με βάση τις φωτογραφικές δυνατότητες, άλλοι πάλι με τη σχεδίαση. Πλέον, και τα bezel θα μπορούσαν να είναι κριτήριο για την αγορά ενός κινητού.

[alert-announce]

Προσωπικά, εγώ θα διάλεγα την οθόνη. Πάμε λοιπόν να κάνουμε μια ανάλυση στις οθόνες από παλιά μέχρι και τώρα.

[/alert-announce]

οθόνες κινητών amoled ή ips

Η οθόνη για εμένα είναι το Α και το Ω. Μπορεί ένα κινητό να βγάζει άψογες φωτογραφίες, παρόλα αυτά δεν θα μπορούσαν να αποτυπωθούν όμορφα σε ένα κινητό δίχως μια πολύ καλή οθόνη κινητού. Επίσης, η οθόνη είναι αυτή που βλέπουμε πρώτη σε ένα κινητό. Την δουλεύουμε συνέχεια, δίχως σταματημό.

Αρχικές οθόνες κινητών: TFT ανάλυση 420p. Τις συναντάμε πλέον σε παλιά κινητά. Έδωσαν την θέση τους σε οθόνες μεγαλύτερης ανάλυσης, δηλαδή στα 720p. Εάν έχετε ένα κινητό με περίπου 4,5 ίντσες θα παρατηρήσετε μικρή διαφορά και αυτό διότι η οθόνη του είναι μικρή. Σε κινητά με μεγαλύτερη οθόνη η διαφορά είναι τεράστια, απλά τα μάτια σας πονάνε με αρκετή ώρα χρήσης.

Οθόνες 720p (HD): Πρόκειται επίσης για χαμηλή ανάλυση οθόνης. Βλέπουμε ότι με το πέρασμα των χρόνων οι οθόνες των κινητών φτιάχνονται στις 5,5 ίντσες το λιγότερο. Συμπερασματικά, είναι καλύτερες προφανώς από τις TFT.

Οθόνες 1080p (FHD): Πολύ δυνατές οθόνες κινητών μεσαίας κατηγορίας. Είναι δυνατόν ένα κινητό με 5,5 ίντσες οθόνης να σε αφήσει ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα. Μπορείς να δεις με πολλή άνεση ταινίες, video clip στο youtube, online stream κ.α.

Οθόνες 1440p (QHD) – 2K: Κινητά με διαστάσεις οθόνης 16:9 και όχι μόνο. Η διαφορά στο μάτι με μια οθόνη FHD δύσκολα φαίνεται. Εντάξει, έχεις κινητό με 1.000 ευρώ, αλλά τέτοια οθόνη θέλει VR, αλλιώς δεν θα μπορέσεις να απολαύσεις την πλήρη δυναμική της οθόνης.

οθόνες κινητών amoled ή ips

Εκτός όμως από την ανάλυση, υπάρχουν και δύο άλλα κριτήρια, καθώς υπάρχουν και άλλες τεχνολογίες οθόνης. IPS LCD vs AMOLED. Ποια κερδίζει; Πάμε να δούμε σύντομα τα πλεονεκτήματα της καθεμίας:

  • AMOLED: Τέλειες γωνίες θέασης, πραγματικά μαύρα, πιο ζωντανά χρώματα, μεγαλύτερο φως στην οθόνη και καλύτερη απόδοση στην μπαταρία
  • IPS: Πιο φυσικά χρώματα, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της οθόνης και φωτεινότερα λευκά.

Παραπάνω τέθηκαν τα πλεονεκτήματα των δύο τύπων οθόνης. Δεν μπορούμε να απαντήσουμε ποια είναι καλύτερη, αφού ο καθένας επιλέγει την οθόνη σύμφωνα με τα γούστα του.

I can only show you the door...