Γιατί η υπερβολικά γρήγορη φόρτιση δεν φτάνει ποτέ στις ναυαρχίδες;

Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου η τεχνολογία κινείται με γρήγορες ταχύτητες και τα κινητά τηλέφωνα δεν αποτελούν εξαίρεση. Οι κατασκευαστές προσπαθούν συνεχώς να βελτιώσουν τις δυνατότητες των κινητών τους και ένας από τους τρόπους είναι με τη χρήση γρήγορων φορτιστών, αλλά και γενικότερα με την τεχνολογία γρήγορης φόρτισης.

Ωστόσο, ενώ βλέπουμε κινητά με υπερβολικά γρήγορα φόρτιση, όπως για παράδειγμα το Xiaomi Redmi Note 12 Explorer το οποίο φορτίζει στα 210W, την ίδια στιγμή η αρκετά πιο ακριβή ναυαρχίδα Xiaomi 13 φορτίζει με 90W, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι λίγα.

γιατί οι ναυαρχίδες δεν έχουν γρήγορη φόρτιση;

Γιατί όμως υπάρχει αυτή η διαφορά;

Η απάντηση είναι απλή: η υπερβολικά γρήγορη φόρτιση δεν φτάνει ποτέ στις ναυαρχίδες επειδή προκαλεί σημαντική ζημιά στη μπαταρία τους. Οι συσκευές που υποστηρίζουν ταχεία φόρτιση συνήθως έχουν μια μπαταρία ιόντων λιθίου, η οποία μπορεί να φορτιστεί γρήγορα μέσω μιας υψηλής τάσης φόρτισης.

  • Ωστόσο, η γρήγορο φόρτιση δημιουργεί αυξημένη θερμότητα, η οποία προκαλεί μεγαλύτερη φθορά στη μπαταρία.
  • Επιπρόσθετα, είναι γεγονός πως όσο πιο γρήγορα φορτίζει μία μπαταρία τόσο πιο γρήγορα μειώνεται η ζωή της και η αυτονομία της.

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Τα πράγματα είναι απλά, κινητά μεσαίας κατηγορίας όπως το Redmi Note 12 Exploer (210W) η Xiaomi γνωρίζει ότι σε 1-2 χρόνια δεν θα ασχολείται κανείς με αυτό. Έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια η πλειονότητα των κινητών της σειράς Redmi αντέχουν μόλις 2 με 3 χρόνια και μετά θα εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα. Οπότε και δεν αποτελεί πρόβλημα η χρήση υπερβολικά γρήγορης φόρτισης σε αυτές τις περιπτώσεις, όπου οι συσκευές από την κατασκευή τους προορίζονται για τα “σκουπίδια” μετά από μόλις 2-3 χρόνια…

Στην περίπτωση όμως μίας ναυαρχίδας τα πράγματα αλλάζουν. Οι ναυαρχίδες είναι έτσι φτιαγμένες ώστε να αντέξουν τουλάχιστον 5 χρόνια στις πιο πολλές περιπτώσεις. Έτσι η χρήση υπερβολικά γρήγορης φόρτισης είναι απαγορευτική, αφού ο χρήστης που θα κρατήσει το κινητό του για πολλά χρόνια σίγουρα θα χρειαζόταν να αλλάξει μπαταρία σχετικά σύντομα. Έτσι η Xiaomi και όχι μόνο, κρατάνε σχετικά χαμηλά την τάση φόρτισης, ώστε η μπαταρία να μην χρειαστεί αλλαγή και να υπάρχει σωστή ισορροπία στο τελικό αποτέλεσμα.