2.850€ μέσος μισθός στα ΕΛΤΑ, χαράτσι 15€ και DHL

Νομίζω δεν υπάρχει κάποιος πλέον στη χώρα που να μην γνωρίζει πως τα ΕΛΤΑ είναι στα πρόθυρα πτώχευσης. Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να αναλύσουμε το πως μία εταιρία που μέχρι το 2014 είχε μόνο κέρδη πλέον έχει 100 εκατομμύρια χρέη και κάθε μήνα μπαίνει μέσα άλλα 6.

Έχει όμως ενδιαφέρον να δούμε το μέσο κόστος των μισθών στα ΕΛΤΑ! Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που έχουν διάφορα ΜΜΕ ο μέσος όρος του μηνιαίου μισθού των μονίμων ανέρχεται στο μυθικό πόσο για τα Ελληνικά δεδομένα των 2.850€! Φανταστείτε πόσο μπορεί να εκτοξευθεί προς τα πάνω αυτό το νούμερο αν αφαιρεθούν οι χαμηλόμισθοι των ΕΛΤΑ, δηλαδή αυτοί που κάνουν την ουσιαστική δουλειά…

Με πρόχειρους υπολογισμούς το μέσο μηνιαίο κόστος των υψηλόβαθμων που οδεύουν τα ΕΛΤΑ προς την πτώχευση μπορεί να αγγίζει και τις 10.000€ το μήνα. Αν και ο παρακάτω υπολογισμός δεν είναι 100% ακριβείς, τα ΕΛΤΑ αυτή τη στιγμή απασχολούν 4.000 άτομα και έχουμε αφαιρέσει από αυτό το νούμερο περίπου 1.800 συμβασιούχους (μπορεί να είναι και περισσότεροι). Οπότε 2850 * 4000 = 11.400.000€ το μήνα!

Εύκολα μπορούμε να κατανοήσουμε πως η βασική αιτία που τα ΕΛΤΑ οδεύουν προς την πτώχευση δεν είναι μόνο οι λάθος χειρισμοί, αλλά κυρίως τα “Golden Boys“.

ΕΛΤΑ

Χαράτσι 15€ σε δέματα εκτός Ε.Ε με κόστος μέχρι και 1€

Προφανώς δεν τίθεται λόγος για μείωση μισθών στους χιλιάδες υψηλόβαθμους που “δουλεύουν” στα ΕΛΤΑ. Έτσι είχαν την περίφημη ιδέα να επιβάλλουν χαράτσι 15€ σε δέματα που προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε όπως Κίνα με κόστος κάτω από 22€. Καθώς μέχρι και πριν αυτήν την ρύθμιση όλα τα πακέτα με κόστος κάτω από 22€ πέρναγαν ελεύθερα χωρίς καμία χρέωση. Οπότε “ομόφωνα” τα ΕΛΤΑ αποφάσισαν πως οι “φτωχοί” πρέπει να πληρώσουν. Καθώς από Κίνα με κόστος κάτω από 22€ θα παραγγείλει κάποιος μία θήκη κινητού για να εξοικονομήσει 5-10€ και πάει λέγοντας…

Καταργήθηκε το χαράτσι όμως λένε…

Αν αυτό πιστεύεις τότε τα πιο “μεγάλα” ενημερωτικά μέσα στην Ελλάδα σε παραπληροφόρησαν, μάλλον εσκεμμένα. Τα ΕΛΤΑ πήραν πίσω το χαράτσι μόνο εν μέρη. Υπάρχει μία πολύ συγκεκριμένη σημείωση στον τιμοκατάλογο των ΕΛΤΑ που τους δίνει την ελευθερία να χρεώνουν 15€ χαράτσι κατά το δοκούν σε δέματα αξίας ακόμα και 1€.

Ο μόνος λόγος που αυτές τις μέρες τα δέματα περνάνε χωρίς χαράτσι είναι γιατί δημιουργήθηκε θύελλα αντιδράσεων. Μόλις τα ΕΛΤΑ χρειαστούν έσοδα για τα υψηλόβαθμα στελέχοι τους διατηρούν κάθε δικαίωμα να μας χρεώνουν το χαράτσι οπότε δεν άλλαξε τίποτα.

Εξαγορά των ΕΛΤΑ από DHL;

Χωρίς να γνωρίζουμε αν είναι αλήθεια ή όχι τα ΕΛΤΑ οδεύουν προς την πτώχευση με απώτερο σκοπό να εξαγοραστούν από την DHL σε τιμή ευκαιρίας. Η παραπάνω πληροφορία διέρρευσε μέσα από τα ίδια τα ΕΛΤΑ. Δεν μπορώ να πω ότι μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας καθώς η DHL είναι γερμανική εταιρία και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό.

Asus ZenFone 8 Android