Πτώση 7% σε πωλήσεις smartphone για την Huawei

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρία ερευνών και αναλύσεων Counterpoint για την αγορά των smartphone το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2020. Η πανδημία του COVID-19 επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις πωλήσεις smartphone κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα στοιχεία της Counterpoint.

Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο τρίμηνο είχαμε μείωση στην Ευρωπαϊκή αγορά κατά 7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Παράλληλα σε σχέση με το προτελευταίο τρίμηνο η πτώση δείχνει αρκετά πιο μεγάλη, αφού αγγίζει το 23%. Η Δυτική Ευρώπη είχε την μεγαλύτερη πτώση, με νούμερο που έφτασε τα 9%, ενώ η αγορά της Ανατολικής Ευρώπης είδε μείωση κατά 5%.

Η πανδημία οδήγησε τους καταναλωτές να καθυστερήσουν την αναβάθμιση τους σε πιο νέες συσκευές, με την Ιταλία να παρουσιάζει την μεγαλύτερη μείωση η οποία άγγιξε το 21%. Τα φυσικά καταστήματα είχαν το μεγαλύτερο πλήγμα, όπως ήταν αναμενόμενο, ενώ αντίθετα τα e-shop είχαν μικρότερη μείωση, λόγω των εκπτώσεων που έτρεξαν στα περισσότερα από αυτά.

μείωση πωλήσεων για την Huawei

Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο πίνακας με το μερίδιο της αγοράς που έχουν οι κατασκευαστές στην Ευρώπη. Η Samsung παραμένει σταθερά πρώτη καταλαμβάνοντας το 29% της αγοράς. Στην δεύτερη θέση βρέθηκε η Apple η οποία ξεπέρασε την Huawei, με τα ποσοστά της δεύτερης να μειώνονται σημαντικά. Η κόντρα με την Google και την κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται πως επηρέασε σημαντικά την εταιρία, που είδε το ποσοστό της να μειώνεται από το 23% στο 16%. Την μεγαλύτερη αύξηση είχε η Xiaomi που σκαρφάλωσε από το 4% στο 11% και εκτός απροόπτου θα ξεπεράσει σύντομα την Huawei. Τέλος, μπορεί η αύξηση κατά 2% στο ποσοστό της Oppo να φαίνεται μικρή, όμως πρόκειται για τριπλασιασμό του μεριδίου της κινεζικής εταιρίας στην αγορά.

OnePlus Nord Android