Γιατί κολλάει το κινητό σου και πώς θα το καθαρίσεις;

Καλώς ή κακώς, όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με ένα κινητό που κολλάει, είτε είναι δικό μας είτε όχι. Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε τους πιθανότερους λόγους που μπορεί να κολλάει ένα κινητό.  Θα ξεκινήσω με τους δημοφιλέστερους λόγους που ένα κινητό μπορεί να αρχίσει να κολλάει και τους πιο αξιόπιστους τρόπους για να το “καθαρίσεις” ώστε να μην κολλάει.

1) Πολλές εγκατεστημένες εφαρμογές

εφαρμογές που καθυστερούν το κινητό

Οι εφαρμογές σε γενικές γραμμές δεν είναι ακριβώς ο λόγος που ένα κινητό μπορεί να ξεκινήσει να κολλάει. Όμως αν χρησιμοποιούν την μνήμη RAM του κινητού συνεχώς, τότε είναι πολύ πιθανό να ευθύνονται. Εφαρμογές όπως το Facebook και το Viber χρειάζονται αρκετή μνήμη RAM ώστε να τρέχουν συνεχώς, ακόμα και αν δεν τις χρειάζεσαι, ώστε αν έρθει κάποιο μήνυμα ή ειδοποίηση να την λάβεις άμεσα.

Ειδικά αν το κινητό έχει μικρή RAM, όπως 1, 2 ή και 3GB τότε εφαρμογές τέτοιου τύπου θα πρέπει να είναι λίγες. Αν χρησιμοποιείς παραπάνω από μία εφαρμογές για μηνύματα απόφασησε ποια είναι από όλες είναι πιο σημαντική για σένα και απεκατέστησε τις υπόλοιπες. Για παράδειγμα αν έχεις Viber, Whats App και messenger διάλεξε μία από αυτές, το αν έχεις ένα μέτριο κινητό και να τρέχεις τόσες εφαρμογές για τον ίδιο σκοπό είναι λίγο παραλογο.

Μια εξαιρετική λύση είναι να χρησιμοποιήσεις τις lite εκδόσεις των εφαρμογών, όταν αυτές υπάρχουν. Με λίγα λόγια, πρέπει να καθαρίσεις το κινητό σου από τις εφαρμογές που δεν μπορεί να σηκώσει. Για παράδειγμα, το Facebook παρέχει στους χρήστες Facebook Lite, αλλά και Messenger lite για πιο “φτωχά” σε χαρακτηριστικά κινητά. Παρακάτω, μπορείς να δεις μερικές από τις πιο γνωστές εφαρμογές που “ευθύνονται” για το αργό κινητό σου.

 • Πολλές ανοιχτές καρτέλες στον Chrome (Πρόγραμμα περιηγήσεις στο ίντερνετ)
 • Facebook
 • Messenger
 • Viber
 • WhatsApp
 • Instagram
 • Snapchat
 • Skype

2) Γεμάτη μνήμη cache

καθαρισμός κινητού

Άλλο ένα αρκετά πιθανό σενάριο είναι η γεμάτη προσωρινή μνήμη cache που χρησιμοποιούν τα σύγχρονα mobile OS, όπως το Android. Π.χ όταν μπαίνεις στο ίντερνετ για να σερφάρεις, αυτομάτως αποθηκεύονται πολλές εικόνες και αρχεία ώστε στην επόμενη επίσκεψη να φορτώσει πιο γρήγορα το site. Μέρα με τη μέρα όμως, η μνήμη cache γεμίζει και μπορεί να δημιουργήσει κολλήματα στο κινητό. Μην μπερδευτείς, τα αρχεία αυτά δεν αποθηκεύονται στην μνήμη RAM.

Αν και οι πιο πρόσφατες εκδόσεις του Android καθαρίζουν μόνες τους τη μνήμη cache, καλό θα ήταν να την καθαρίσεις χειροκίνητα, αν το κινητό κολλάει. Μια καλή εφαρμογή που μπορείς να βρεις δωρεάν στο Play Store και καθαρίζει τη μνήμη cache ώστε να μην κολλάει το κινητό (αν τελικά αυτό ευθύνεται), είναι το Clean Master. Σου παραθέτω μερικά βήματα για τη σωστή χρήση του Clean Master.

Καθαρισμός Κινητού με CleanMaster

 • Εγκαθιστάς το Clean Master από το Play Store.
 • Πατάς “junk files”, ώστε να ξεκινήσει να ψάχνει για άχρηστα αρχεία (cache).
 • Πατάς “clean junk” και είσαι έτοιμος.
 • Αφού καθάρισες την cache και το κινητό πλέον είναι πιο σβέλτο, κάνε απεγκατάσταση της εφαρμογής Clean Master.
 • Αν θες μπορείς να την κρατήσεις, αλλά θα πρέπει να απενεργοποιήσεις κάποιες επιλογές από τις ρυθμίσεις ώστε να μην σου τρώει RAM. Αν είσαι αρχάριος, απλώς κάνε απεγκατάσταση και εγκατάσταση ξανά όταν την χρειαστείς.

3) Γεμάτος εσωτερικός χώρος αποθήκευσης

Καθαρισμός Κινητού

Αρκετά πιθανό σενάριο είναι το κινητό σου να κολλάει εάν είναι παλιό με 8 ή 16GB αποθηκευτικό χώρο. Εάν κολλούσε από την ώρα που το έπιασες στα χέρια σου, τότε προφανώς ό,τι και να κάνεις θα συνεχίσει να κολλάει. Για εσένα η λύση είναι μόνο μια. Θα πρέπει να μεταφέρεις φωτογραφίες και videos (ή όποια άλλα αρχεία καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος) στον υπολογιστή, ώστε να δημιουργήσεις ελεύθερο χώρο ξανά στο κινητό, που του είναι απαραίτητος για να δουλεύει σωστά.

Μια πολύ καλή λύση, αν κολλάει το κινητό σου για αυτόν τον λόγο, είναι να αρχίσεις να δουλεύεις cloud εφαρμογές. Για παράδειγμα, θα ήταν εξαιρετική ιδέα να ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς την εφαρμογή Google Photos σε συνδυασμό με τον λογαριασμό που έχεις στην Google (το “gmail.com” email που έχεις). Έτσι, όλες οι φωτογραφίες σου θα αποθηκεύονται σε cloud server της Google και δεν πρόκειται ποτέ να τις χάσεις, ακόμα και αν χάσεις το κινητό.

 • Χρησιμοποίησε την εφαρμογή Google Photos.
 • Αποθήκευσε τις εικόνες και τα videos σου στο cloud, με τη βοήθεια της εφαρμογής.
 • Διέγραψε τα αρχεία, στη συνέχεια, από τη συσκευή.
 • Μετά, θα μπορείς αυτόματα να δεις τις εικόνες και από τον υπολογιστή επισκέπτοντας αυτήν τη σελίδα, αλλά και θα εξοικονομήσεις χώρο στο κινητό.

4) Αναβάθμιση λειτουργικού συστήματος

καθαρισμός κινητού

Όσο περνούν τα χρόνια, τα λειτουργικά συστήματα γίνονται όλο και πιο περίπλοκα και δύσκολα στη σωστή συντήρησή τους. Πολλές φορές, με μια αναβάθμιση του λειτουργικού, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα το κινητό σου πλέον να αποδίδει πιο καλά και να μην κολλάει. Μια αναβάθμιση – στις πιο πολλές των περιπτώσεων – μόνο καλό μπορεί να κάνει στο κινητό. Μπορείς να ελέγξεις χειροκίνητα από τις ρυθμίσεις ή και να ψάξεις στο internet να δεις αν έχει κυκλοφορήσει κάποια αναβάθμιση. Αν το κινητό που έχεις είναι παλιό, είναι αρκετά πιθανό να μην υπάρχει αναβάθμιση για αυτό.

Asus ZenFone 8 Android

Leave a Reply

Mην καταχωρείτε προσωπικά δεδομένα στα πεδία.

1 Comment

 1. εχθές το κινητό μου δούλευε μια χαρά αλλά σήμερα αργουσε να ενεργοποιηθει και τα πάντα κολλάνε. τι μπορώ να κάνω;