Η Ιαπωνία διαλύει τα ρεκόρ με ταχύτητα ίντερνετ 319 Terabits το δευτερόλεπτο

Δεν διαβάσατε λάθος, ερευνητές στην Ιαπωνία κατάφεραν να καταρρίψουν το ρεκόρ ταχύτητας για σύνδεσης στο internet. Το όλο εγχείρημα καταγράφηκε σε paper που παρουσίασαν σε παγκόσμιο συνέδριο που αφορά τις επικοινωνίες μέσω οπτικών ινών. Για βλάβες ΟΤΕ και Vodafone χωρίς χρέωση μην ξεχνά αυτό το άρθρο ποτέ!

Πιο συγκεκριμένα, το ρεκόρ καταρρίφθηκε με σύνδεση οπτικών ινών και τα δεδομένα μεταφέρθηκαν περίπου 3.000 χιλιόμετρα μακριά. Η ταχύτητα που επιτεύχθηκε ήταν της τάξης των 219 Terabits το δευτερόλεπτο (Tb/s). Το προηγούμενο ρεκόρ κρατούσε από το 2020 και ήταν στα 178Tb/s. Είναι όμως σημαντικό;

Δοκίμασε Εδώ Την Δική Σου Γραμμή Με Ένα Speed Test.

Σύμφωνα με το paper, ο τρόπος μεταφοράς των δεδομένων είναι απόλυτα συμβατός με τις ήδη υπάρχουσες υποδομές οπτικών ινών, με κάποιες πολύ μικρές τροποποιήσεις. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό κομμάτι του νέου ρεκόρ, πέρα φυσικά από την πολύ υψηλή ταχύτητα. Οι ερευνητές ξόδεψαν πολύ χρόνο για να επιτευχθεί το παραπάνω και σίγουρα από εδώ και πέρα όλα είναι ενθαρρυντικά για το μέλλον των “ταχυτήτων ίντερνετ”.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή η πιο γρήγορη σύνδεση που είναι διαθέσιμη σε οικιακούς χρήστες αγγίζει τα 10Gb/s. Την ίδια στιγμή, η NASA χρησιμοποιεί συνδέσεις 400Gb/s, νούμερο που φαντάζει αστρονομικό, όμως απέχει πάρα πολύ από την ταχύτητα που επιτεύχθηκε από τους ερευνητές.

Πίσω στην Ελληνική πραγματικότητα τα πράγματα δείχνουν καλύτερα από ότι ήταν πριν 2 χρόνια. Μένει να συνεχίσει η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών με τον ίδιο ρυθμό σε όλες τις αστικές περιοχές και σίγουρα να δούμε πιο ανταγωνιστικές τιμές.