Ηλεκτρονόμος για προστασία inverter, συσκευών και μπαταρίας!

Μία αρκετά σημαντική προσθήκη στο αυτόνομο σύστημα φωτοβολταικών που έχω στο σπίτι είναι ο ηλεκτρονόμος. Πρόκειται για έναν ψηφιακό ασφαλειοδιακόπτη που όμως είναι αρκετά έξυπνός και μας λύνει τα χέρια και διευκολύνει της εγκατάσταση του αυτόνομου συστήματος, αφού παρέχει 3 προστασίες. Πάμε να τις αναλύσουμε.

ηλεκτρονόμος

Ο ηλεκτρονόμος ονομάζεται ακόμα και επιτηρητής τάσης ή και ρευματονόμος.

  1. Προστασία από υπέρταση (overvoltage) και υπόταση (undervoltage): Αν για κάποιο λόγο το inverter αρχίσει να υπολειτουργεί και δεν μπορεί να κρατήσει σταθερά περίπου στα 220v, τότε ο ηλεκτρονόμος θα ρίξει το ρεύμα και έτσι θα προστατεύσει τις συσκευές στο σπίτι ώστε να μην πάθουν κάποια βλάβη.
  2. Προστασία inverter από υπερένταση (overcurrent): Μία άλλη παραμετροποιήσιμη προστασία που παρέχει είναι η προστασία από υπερέναταση. Μπορούμε να τον ρυθμίσουμε έτσι ώστε όταν ξεπεραστεί ένα συγκεκριμένο ρεύμα να ρίξει το ρεύμα. Στη δική μου περίπτωση που αυτή τη στιγμή έχουμε inverter που μπορεί να δουλεύει σταθερά στα 2.500W, έχουμε ρυθμίσει τον ηλεκτρονόμο, όταν ξεπεραστούν τα 2.000W να διακόψει την παροχή ρεύματος. Έτσι αν κάποιος στο σπίτι ξεχαστεί και ξεπεράσει αυτή την τάση, ο ηλεκτρονόμος θα προστατέψει το inverter.
  3. Προστασία στις μπαταρίες: Ακριβώς η παραπάνω προστασία υπερέντασης εκτός από το inverter μπορεί να προστατέψει και τις μπαταρίες. Οι μπαταρίες λιθίου LiFePO4 είναι καλό στην αποφόρτιση, να ξεπεράσουμε τα 0.5C, αν θέλουμε να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον ηλεκτρονόμο μπορείτε να μάθετε στο παρακάτω video, ενώ στη περιγράφη του video, στο YouTube, μπορείτε να βρείτε και τις σχετικές πληροφορίες για να προμηθευτείτε και εσείς έναν στην καλύτερη τιμή.


Συνέχισε το διάβασμα, μάθε για τα καλύτερα και πιο οικονομικά inverter που μπορείς να βρεις για να κάνεις μία αρχή, ενώ μη ξεχνάς πως μπορείς να δηλώνεις βλάβες ΔΕΗ χωρίς χρέωση.