Ευρωπαϊκή Ένωση: Τέλος στο Bloatware, δώστε δυνατότητα απεγκατάστασης

Μία νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται να βάλει τέρμα στις ορέξεις των κατασκευαστών smartphone. Η νέα αυτή οδηγία αλλάζει το σκηνικό σε ότι αφορά τις προεγκατεστημένες εφαρμογές μίας συσκευής smartphone ή tablet, θέτοντας ισχυρούς περιορισμούς στις κατασκευάστριες εταιρίες.

εφαρμογές

Πιο συγκεκριμένα, με βάση το νέο Digital Services Act, οι κατασκευαστές θα είναι υποχρεωμένοι να επιτρέπουν στους χρήστες να καταργούν εφαρμογές και bloatware που έρχονται μαζί με την συσκευή τους. Με αυτό τον τρόπο θα ελευθερωθεί αρκετός δεσμευμένος χώρος από τα smartphones, ενώ θα μπει φρένο και στην συλλογή και εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων του χρήστη.

Μέχρι σήμερα, αρκετές από τις εν λόγω εφαρμογές ήταν αδύνατο να απεγκατασταθούν ολοκληρωτικά από τις συσκευές χωρίς root, ή φλασάρισμα διαφορετικής ROM. Η νέα αυτή οδηγία θα επηρεάσει σημαντικά τις περισσότερες μεγάλες εταιρίες, ανάμεσά τους η Samsung, Xiaomi, OnePlus, Realme και Apple αφού έχουν συμφωνίες με εταιρίες όπως Facebook, Netflix, Microsoft και άλλες για ενσωμάτωση των εφαρμογών ή των services τους σε νέες συσκευές. Οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι χαρούμενοι για την εξέλιξη.

Παρόλα αυτά υπάρχει ήδη τρόπος να διαγράψεις προεγκατεστημένες εφαρμογές Android χωρίς root ή ROM, αλλά απαιτεί σύνδεση με τον υπολογιστή.

OnePlus Nord Android