Εναλλακτική του Google Play Store με εφαρμογές μόνο ανοιχτού κώδικα

Το Android είναι ένα λειτουργικό που βασίζεται στο Linux, και η Google όπως και πολλές άλλες εταιρίες συμμετέχουν στην Open Handset Alliance, και δεσμεύονται να συμβάλουν στην εξάπλωση του ανοικτού λειτουργικού. Το καθαρό Android όπως το παράγει η Google είναι το λεγόμενο Android Open Source Project.

Video Review Με Το Πιο Δυνατό Camera Phone Που κυκλοφορεί Ελλάδα!

Οδηγίες για Play Store εγκατάσταση εδώ.

Όμως ακόμα και το λειτουργικό που φτάνει στις Nexus συσκευές δεν είναι πλήρως open source και πολλές από τις εφαρμογές είναι κλειστού κώδικα. Αν αυτό δεν σου αρέσει και σε εκφράζει περισσότερο η φιλοσοφία του ανοιχτού και ελεύθερου λογισμικού τότε σου προτείνουμε να δοκιμάσεις ένα διαφορετικό appstore, το F-Droid, που περιλαμβάνει μόνο open source εφαρμογές.

εναλλακτική του Play Store

Πλεονεκτήματα

  • Βασικό πλεονέκτημα είναι η υποστήριξη της κοινότητας ανοιχτού λογισμικού. Από εκεί και πέρα το F-Droid δεν διαφέρει στις βασικές του λειτουργίες από άλλες εναλλακτικές του Play Store. Μπορείς δηλαδή να κάνεις αναζήτηση εφαρμογών, να πλοηγηθείς σε εφαρμογές ανά κατηγορία, και να πραγματοποιήσεις μέσω της εφαρμογής πιθανές ενημερώσεις.
  • Ένα επιπλέον πλεονέκτημα του F-Droid είναι πως στον κατάλογο κάθε εφαρμογής δεν θα βρεις μόνο την νεότερη έκδοση, αλλά και παλαιότερες, έτσι, αν μετά από κάποιο update μία εφαρμογή δεν ανταποκρίνεται το ίδιο καλά, μπορείτε να επιστρέψετε πολύ εύκολα στην προηγούμενη έκδοση. Μπορεί να σου φαίνεται αχρείαστο, αλλά δεν είναι.
  • Ένα άλλο σημαντικό πλεονεκτικά είναι πως οι εφαρμογές ανοιχτού κώδικα είναι σχεδόν πάντα καλή επιλογή από θέμα ασφάλειας, και δεν ζητάνε περίεργα δικαιώματα χωρίς λόγο.

F-Droid – Μειονεκτήματα

εναλλακτική του Play Store
  • Όπως θα έχετε ήδη συνειδητοποιήσει από τα screenshots του F-Droid που σας έχουμε παραθέσει, το εναλλακτικό αυτό Play Store δεν διαθέτει και την πιο καλαίσθητη σχεδίαση και μοιάζει σαν τις εφαρμογές της Gingerbread εποχής του Android. Επιπλέον, δεν προσφέρει επιλογές ταξινόμησης για αναζητήσεις ή και για την πλοήγηση σε κάθε κατηγορία, καθώς η ταξινόμηση γίνεται μόνο αλφαβητικά.
  • Η καλύτερη επιλογή είναι να πλοηγηθείς στις κατηγορίες “What’s New” και “Recently Updated” για να βρείτε καινούργιες εφαρμογές. Τέλος, το μεγαλύτερο ίσως μειονέκτημα του F-Droid είναι η μικρή ποικιλία εφαρμογών. Προσπαθήστε να κάνετε την ίδια αναζήτηση στο Google Play Store και στο F-Droid και θα καταλάβετε τη διαφορά. Δυστυχώς, η δημιουργία open source εφαρμογών δεν είναι στην προτεραιότητα των περισσότερων developers.
εναλλακτική του Play Store

Παρόλα αυτά, αν και εσύ θέλεις να στηρίξεις την open source κοινότητα, στον παρακάτω σύνδεσμο και κατεβάστε το F-Droid apk για να το εγκαταστήσεις στο κινητό σου. Ακόμα βρες οδηγίες εδώ, για το πως να εγκαταστήσεις δωρεάν το κανονικό Play Store της Google στο κινητό σου, στη περίπτωση που δεν είναι προ εγκατεστημένο.

Βρες το εδώ.

Sony