Η επίσημη εφαρμογή για τα λεωφορεία της Αθήνας με live στίγμα και ώρα άφιξης

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ είναι ένας καθημερινός πονοκέφαλος για πολλούς από εμάς. Πληροφορίες για τα δρομολόγια παρέχονται και, στις περισσότερες στάσεις του ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών), υπάρχει ένας πίνακας με την ώρα αναχωρήσεως κάθε λεωφορείου ή τρόλεϊ που σταματά στο σημείο. ΑΝ δεν είναι κατεστραμμένο. ΑΝ δεν είναι γεμάτο αφίσες και διαφημιστικά φυλλάδια. ΑΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΩΡΑΡΙΑ!

Όπως κατάλαβες, είμαι κι εγώ θύμα της απεριόριστης αναμονής σε μία στάση, μετρώντας χαμένα δρομολόγια. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές για κινητά που σε ενημερώνουν (κατά προσέγγιση) για τα δρομολόγια των λεωφορείων και μία από αυτές είναι το Επόμενο Λεωφορείο. Σήμερα, η στήλη “Εφαρμογή της ημέρας” θα ασχοληθεί με την επίσημη εφαρμογή του ΟΑΣΑ για κινητά.

δρομολόγια λεωφορείων

Πλέον, ο ΟΑΣΑ εξελίχθηκε και μπήκε στην εποχή της τηλεματικής, έχοντας προσθέσει “έξυπνες” στάσεις σε διάφορα σημεία της Αττικής, αλλά όχι σε όλες. Αυτό το κενό καλύπτει η εφαρμογή OASA Telematics, που μπορεί να εγκατασταθεί σε Android και iOS κινητά τηλέφωνα για να βλέπεις τα δρομολόγια των λεωφορείων.

Ξεκινάμε με τα βασικά: Η εφαρμογή του ΟΑΣΑ χρειάζεται σύνδεση στο ίντερνετ, ώστε να μπορεί να παρέχει σε ζωντανή μετάδοση την κυκλοφορία των λεωφορειακών γραμμών. Εάν απλώς αναζητάς μια διαδρομή, δρομολόγια ή τις στάσεις μίας λεωφορειακής γραμμής, είναι εφικτό να τα δεις χωρίς ίντερνετ. Για να δεις όμως το πότε θα έρθει το λεωφορείο στη στάση που θες θα χρειαστείς internet. Στην αρχική οθόνη της εφαρμογής, βρίσκεις όλες τις υπηρεσίες της εφαρμογής.

1) Πλησιέστερες στάσεις λεωφορείων

Αυτή η επιλογή σε βοηθά να γνωρίζεις ποιες στάσεις είναι κοντινές σε εσένα (σε απόσταση 0.41, 0.64, 0.82 χιλιομέτρων κλπ), δίνοντάς σου την κατεύθυνση της λεωφοριακής γραμμής. Πατώντας επάνω στην επιθυμητή στάση, βλέπεις μαζεμένα όλα τα λεωφορεία που σταματούν εκεί και, στη δεξιά πλευρά της οθόνης, σου λέει σε πόσα λεπτά έρχεται το λεωφορείο σου. Στην περίπτωση που δεν αναγράφονται λεπτά, σε ενημερώνει για το επόμενο προγραμματισμένο δρομολόγιο της γραμμής (από την αφετηρία ή το τέρμα και όχι τη στάση). Για αυτή την υπηρεσία, η χρήση internet και GPS είναι απαραίτητη, μιας και εντοπίζει το στίγμα σου στον χάρτη και βρίσκει τις στάσεις.

δρομολόγια λεωφορείων

2) Θέσεις λεωφορείων

Είναι μία επιλογή που, προσωπικά, δεν με συγκινεί τόσο και τη χρησιμοποιώ καθαρά όταν περιμένω το λεωφορείο για αρκετή ώρα. Δείχνει σε ποιο σημείο της γραμμής βρίσκεται το λεωφορείο (για να ξέρεις τι σε περιμένει). Την συγκεκριμένη υπηρεσία μπορείς να τη βρεις επίσης στις “Αφίξεις”, τις “Γραμμές” και σε μία επιλεγμένη στάση.

3) Αφίξεις & Γραμμές

Και οι δύο επιλογές λειτουργούν σαν κατάλογος όλων των λεωφορειακών γραμμών της Αθήνας και διαφέρουν σε ένα και μόνο σημείο: η πρώτη παραπέμπει απευθείας στις στάσεις της γραμμής, ενώ η δεύτερη στα δρομολόγια (αφετηρία/τέρμα). Στον πίνακα των δρομολογίων μπορείς να επιλέξεις την ημέρα του δρομολογίου (καθημερινή, Σάββατο, Κυριακή) και στον πίνακα των στάσεων την κατεύθυνση του λεωφορείου. Και στις δύο υπηρεσίες δεν είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση internet & GPS.

δρομολόγια λεωφορείων

4) Βέλτιστη διαδρομή

Η υπηρεσία αυτή σου επιτρέπει να βρεις τον γρηγορότερο και ευκολότερο (για εσένα) τρόπο να πας στον προορισμό που επιλέγεις. Δεν είναι κάτι νέο, μιας και οι πληροφορίες δίδονται από το Google Transit. Για την συγκεκριμένη υπηρεσία, η ενεργοποίηση του internet είναι αναγκαία. Το GPS, εάν βάλεις συγκεκριμένο σημείο εκκίνησης, δεν χρειάζεται να είναι ενεργό.

δρομολόγια λεωφορείων

Φυσικά, υπάρχει και η πολυαγαπημένη επιλογή του “Αγαπημένα”. Σε σχεδόν κάθε σημείο της εφαρμογής, υπάρχει ένα αστεράκι στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης, το οποίο αποθηκεύει στάσεις και γραμμές λεωφορείων που χρησιμοποιούμε συχνά.

Εν κατακλείδι, η εφαρμογή είναι πολύ καλή, αλλά δεν παύει να είναι γεμάτη κολλήματα και bugs, αλλά φτιάχνεται. Αυτό που επίσης ελπίζω να “φτιαχτεί” άμεσα είναι η συνέπεια των αγαπητών οδηγών που δεν ανοίγουν το πρόγραμμα της τηλεματικής και, φυσικά, μία μικρή αύξηση των δρομολογίων, γιατί έχουμε φάει τα νιάτα μας να περιμένουμε! <3

Εφαρμογή για Android  |  Εφαρμογή για iOS