Βρυξέλες: Ξεχάστε Temu και Shein γιατί μπορούμε;

Οι Βρυξέλες ετοιμάζονται να εντείνουν τον οικονομικό πόλεμο μεταξύ ΕΕ και Κίνας με νέο νομοσχέδιο που θα κάνει πιο δύσκολη τη ζωή σε καταστήματα τύπου temu και shein. Το μέτρο θα μπορέσει μόνο να πιάσει όσα καταστήματα στέλνουν απευθείας από την Κίνα μέσω εταιρειών logistics που αναλαμβάνουν όλη τη διαδικασία του εκτελωνισμού, ενώ δεν είναι σίγουρο πως το μέτρο θα λειτουργήσει.

Η κομισιόν θέλει να καταργήσει το αφορολόγητο όριο των 150 ευρώ για αγορές που προέρχονται από Κίνα, κάτι που δεν γνωρίζουμε κατά πόσο ισχύει, τουλάχιστον ως γενίκευση. Για αρχή, στην Ελλάδα από το 2020 έχει καταργηθεί μέχρι και το όριο των 22€ για το αφορολόγητο, όποτε ποια 150€; Δυστυχώς, είναι αδύνατον να διαβάσουμε 500 σελίδες για να επιβεβαιώσουμε κάποιες πληροφορίες, αλλά είναι πολύ πιθανό για την Ελληνική αγορά να μην αλλάξει απολύτως τίποτα σε ό,τι αφορά temu και shein.

shein

Από την άλλη το AliExpress είναι άλλη ιστορία και αυτό γιατί δεν στέλνουν μέσω Κίνας, αλλά κυρίως χρησιμοποιούν Ευρωπαϊκές αποθήκες που το νέο νομοσχέδιο δεν πιάνει. Υπάρχουν πωλητές που στέλνουν και από Κίνα στο AliExpress, αλλά όποιος είναι σωστά ενημερωμένος από τον οδηγό μας, ξέρει πως να επιλέγει μόνο πωλητές που διαθέτουν Ευρωπαϊκές αποθήκες. Το ίδιο σχεδόν ισχύει και για DDP μέσω Alibaba χωρίς τελωνείο, δεν μπορούν το αγγίξουν.

Εν τέλει θεωρούμε, χωρίς να είμαστε βέβαιοι, πως η ΕΕ απλά σκορπίζει φήμες για να φοβίσει τους ιδιώτες.

Ο μόνος τρόπος για να εμποδίσει η ΕΕ τις αγορές από Κίνα, θα είναι να επιβάλει έξτρα διπλή παράλογη υπερφορολόγηση για τους ιδιώτες, ώστε να τους αναγκάσει να αγοράζουν από μεσάζοντες σε τοπικά καταστήματα που έχουν ήδη πληρώσει υπέρογκα ποσά για εκτελωνισμό, τα οποία πάντα πληρώνει ο τελικός καταναλωτής.