Διαγραφή ή απενεργοποίηση Android εφαρμογών χωρίς root!

Οι αρχάριοι χρήστες μπορούν να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες για διαγραφή εγκατεστημένων εφαρμογών σε Android συσκευές.

  1. Εντοπίζουμε και ανοίγουμε την εφαρμογή Play Store.
  2. Επιλέγουμε το μενού με τις 3 οριζόντιες γραμμές και πατάμε εφαρμογές και παιχνίδια.
  3. Τέλος, επιλέξτε μία εφαρμογή και πατήστε απεγκατάσταση.

Με τον παρακάτω οδηγό μπορείς να απενεργοποιήσεις ή να διαγράψεις εφαρμογές Android χωρίς περιορισμούς, χωρίς την ανάγκη για δικαιώματα root και χωρίς παραβιαστεί η εγγύηση της συσκευής.

Δεν φέρω καμία ευθύνη για τυχόν βλάβη ή πρόβλημα που μπορεί να προκύψει, εφαρμοστέ τον οδηγό με δική σας ευθύνη.

Για απενεργοποίηση ή διαγραφή εφαρμογών Android θα χρειαστείς βασικές γνώσεις χειρισμού Η/Υ όπως για παράδειγμα αποσυμπίεση αρχείων, δημιουργία φακέλων και εγκατάσταση οδηγών. Τα παρακάτω βήματα δουλεύουν για κάθε Android κινητό και είναι για λειτουργικό σύστημα Windows.

διαγραφή απενεργοποίηση εφαρμογών android
  1. Κατεβάζουμε ADB από εδώ ώστε να μπορούμε να εκτελέσουμε εντολές στο κινητό από τον υπολογιστή. Κάνουμε αποσυμπίεση στον αρχικό φάκελο C: και τον κάνουμε μετονομασία σε adb. Ενδέχεται να χρειαστεί να εγκαταστήσετε και τον USB οδηγό της συσκευής αν δεν εντοπίζεται στο βήμα 6.
  2. Κατεβάζουμε την εφαρμογή App Inspector από το Play Store ώστε να μπορούμε να δούμε την ονομασία του πακέτου της εκάστοτε εφαρμογής που θα απενεργοποιήσουμε ή διαγράψουμε.
  3. Ανοίγουμε ένα παράθυρο γραμμής εντολών (command prompt) ως διαχειριστές (με δεξί κλικ) από την έναρξη των Windows.
  4. Μεταφερόμαστε από τη γραμμή εντολών στο φάκελο adb που πριν λίγο μεταφέραμε στο βήμα 1. Αρχικά η γραμμή εντολών θα βρίσκεται στον φάκελο C: Window system32 οπότε πατάμε 2 φορές την εντολή:
    cd..
    ώστε να μεταφερθούμε στον κεντρικό φάκελο C:. Στην συνέχεια εκτελούμε την εντολή:
    cd adb
    και πατάμε enter.
  5. Πριν συνδέσουμε το κινητό με τον υπολογιστή πάμε από τις ρυθμίσεις στις επιλογές για προγραμματιστές που έχουν όλα τα Android κινητά και ενεργοποιούμε την επιλογή “USB Debugging” και συνδέουμε το κινητό.
  6. Αν έχουν γίνει σωστά τα βήματα εκτελώντας την εντολή adb devices θα εντοπίσει την συσκευή και θα πρέπει να πατήσουμε αποδοχή στην οθόνη κινητού.
  7. Ακολουθήστε τον οδηγό και επιλέξτε αν θέλετε να κάνετε διαγραφή ή απλά απενεργοποίηση.

Ανάλογα με το κινητό και το UI ενδέχεται να χρειαστεί να αλλάξετε την λειτουργία σύνδεσης USB. Για παράδειγμα για κινητά LG πρέπει να επιλέξετε UBS σε λειτουργία φόρτισης.

διαγραφή απενεργοποίηση εφαρμογών android
Βήμα 6: εντοπισμός συσκευής με την εντολή adb devices

Διαγραφή Εφαρμογών Android

Εάν θέλουμε να διαγράψουμε μία εφαρμογή τότε θα πρέπει να εκτελέσουμε την εντολή:

adb shell pm uninstall -k –user 0 com.miui.videoplayer
Η παράμετρος user πρέπει να έχει 2 παύλες, με copy/paste η γραμμή εντολών μπορεί να δεχτεί μόνο μία, συμπληρώστε χειροκίνητα την δεύτερη.

Η εφαρμογή θα γίνει διαγραφή μόνο για εμάς (τον χρήστη 0)! Αυτό σημαίνει πως αν κάτι πάει στραβά με την διαγραφή κάποιας εφαρμογής, με μία επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων θα επανέλθουν. Αν θέλουμε να κάνουμε ξανά εγκατάσταση μία διαγραμμένη εφαρμογή εκτελέστε την εντολή:
adb shell cmd package install-existing com.miui.videoplayer

Απενεργοποίηση εφαρμογών Android

Για απενεργοποίηση οποιαδήποτε εφαρμογής Android εκτελούμε την εντολή:
adb shell pm disable-user –user 0 com.miui.videoplayer
για να απενεργοποιήσουμε την εφαρμογή Mi Video (com.miui.videoplayer) στο συγκεκριμένο παράδειγμα (miui Xiaomi).

Απενεργοποιώντας εφαρμογές δεν ρισκάρεις να χαλάσεις το κινητό σου. Αν κάτι πάει στραβά με επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων όλες οι εφαρμογές που απενεργοποίησες θα είναι στη θέση τους ενεργοποιημένες. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για την διαγραφή εφαρμογών με τον τρόπο που προτείνεται στα βήματα του οδηγού. Έτσι οι εφαρμογές δεν διαγράφονται οριστικά από το κινητό, αλλά μόνο για τον βασικό χρήστη του κινητού.

Asus ZenFone 8 Android