Η Google σταματάει την “χρηματοδότηση όπλων” στην Τουρκία μέσω του Android

Αν νομίζεις πως ο τίτλος είναι παραπλανητικός ή “click bait” σκέψου το καλύτερα. Ας μην κρυβόμαστε, η Τουρκία επιβάλλει τσουχτερά πρόστιμα στην Google και σε άλλες ξένες εταιρίες για να συνεχίσει να αγοράζει όπλα ή ακόμα και για να μπορεί να τα “στέλνει” σε τρίτες χώρες όπως η Λιβύη για εκβιασμό…

Αφού ξεκαθαρίσαμε κάποια βασικά πράγματα επί τροχάδην πάμε στην είδηση! Η Google ανακοίνωσε πως πλέον δεν θα παρέχει Google Mobile Services στην Τουρκία. Με λίγα λόγια αποκλείει ολόκληρη την Τουρκία από το να χρησιμοποιεί τις πιο σημαντικές υπηρεσίες που ένα Android κινητό παρέχει.

Τα Android κινητά που κυκλοφορούν ήδη στην “γειτονική” Τουρκία θα δουλεύουν κανονικά με GMS, αλλά χωρίς να μπορούν να λάβουν καμία αναβάθμιση λογισμικού, το οποίο είναι κρίσιμο.

Τουρκία Google Android Ban

Το πρόσχημα για όλα αυτά είναι η Ρώσικη μηχανή αναζήτησης Yandex η οποία παραπονέθηκε για την επιλογή της προκαθορισμένης μηχανής αναζήτησης στο Android, εν συντομία. Η Τουρκία που διψάει για χρήμα δεν έχασε ευκαιρία και πήρε το μέρος της Yandex επιβάλλοντας πρόστιμο ύψους 17.4$ εκατομμύρια προς στην Google.

Η Google σεβόμενη τις απαιτήσεις έκανε κάποιες αλλαγές, αλλά χωρίς να μείνει ικανοποιημένη η Τουρκιά. Έτσι βρήκε ευκαιρία για άλλο ένα πρόστιμο ύψους 0.05% του ημερήσιου τζίρου της Google μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα…

Τι σημαίνει αυτό την Τουρκία;

Μπορεί με μία πρώτη ματιά η ζημιά για να φαίνεται μικρή, αλλά μάλλον δεν είναι. Η General Mobile με έδρα την Τουρκία, αλλά και με γραμμή συναρμολόγησης εκεί, πλέον δεν θα μπορεί να αναβαθμίσει, αλλά ούτε και να δημιουργήσει νέα Android smartphones.

Asus ZenFone 8 Android